Oavsett vad man ska köpa, om det kostar några hundra eller kanske ett par miljoner, vill man känna sig lite smart innan och väldigt nöjd efteråt. Självklart kan man själv sitta och surfa i timmar och föra statistik och tabeller i ett enormt kalkylblad, men de flesta vill nog helst låta någon annan göra jobbet.

Oavsett om man ska jämföra priser och betyg, eller om man letar efter saker helt fritt, måste tjänsterna hitta balansen mellan för mycket och för lite hjälp. Fältet är kanske inte jättestort, men konsumenter av både varor och sajter blir allt mer kräsna. De nominerade i den här kategorin gör sitt bästa för att hänga med och ligga före sina användare.

Läs ocksåTopp100 2016 – De är Sveriges 100 bästa på internet

prisjakt

Vinnare: Prisjakt

Prisjakt är en veteran på Topp100-pallen, men har inte vilat på lagrarna för det. Under året har de fortsatt att utveckla nya funktioner och tjänster, inklusive nyhetstjänsten Konsument, fler varukategorier, en ny mobilsida och en app till Apple Watch. Men i grunden är det förstås fortfarande en sajt med bra funktioner för den som vill köpa något och känna sig smart och nöjd och ekonomiskt sinnad efteråt.

Fakta:
Sajtansvarig Emil Hansson, VD och Maria Hall, CTO.
Sajt och publiceringsverktyg byggda in-house
Antal besökare: 1-1,5 miljoner unika per vecka 

Här är de övriga sajterna som hör till de bästa i kategorin sök och jämför:

compricer

Compricer

Compricer är som en klok kompis som hjälper en med alla de där tråkiga sakerna man måste ha men inte riktigt orkar försöka sätta sig in i. Praktiskt, enkelt, tydligt och tryggt.

hemnet

Hemnet

En sajt som redan är bra på att fånga både den som faktiskt vill flytta och den som bara vill få sukta lite, och som utökat möjligheter att till exempel jämföra, dela och spara kojor och slott.

hitta.se

Hitta.se

Helskärms-videoreklam bakom sökrutan, smartklock-app, företagsinformation, mobilmaster, med mera – Hitta.se jobbar hårt för att erbjuda och bli mer än bara en enkel söktjänst.

flygresor.se

Flygresor.se

Det är inte bara den närmast tortyrartade jingeln som gör att flygresor.se är mångas val för att leta resor. Många rattar och spakar att dra i för att optimera sin sökning och sin resa så mycket som möjligt.