Det märks att en bra sajt blivit allt viktigare för att locka studenter – en generation som är uppvuxen i ett digitalt samhälle accepterar inga halvmesyrer. Idag har också många stora lärosäten en riktigt bra och responsiv sajt. Några av dessa sticker ut lite extra ur mängden och har slagit sig in på Topp100.

Läs också: Topp100 2016 – De är Sveriges 100 bästa på internet

Men den stora nyheten bland utbildningssajter i år är att digitala läromedel har tagit ett stort kliv framåt. Vi hoppas att detta initiativ driver utvecklingen framåt och inspirerar även läromedelsförlag och andra möjliga konkurrenter att tänka nytt. Ungas förväntningar på digitala tjänster är skyhöga – och för många grundskolelever kan möjligheten att studera på distans, på heltid eller som extra stöd, vara guld värd.

schoolido

Vinnare: Schoolido

Wow - framtidens digitala skola är här! Schoolidos smarta upplägg och välgjorda innehåll gör det både roligt och meningsfullt att lära sig. Här serveras högstadieelever både en tydlig översikt och information om varför de ska lära sig varje avsnitt. Vad har en för nytta av att förstå tyngdlagen?

Så här ska ett bra digitalt lärande se ut. Och när inte de traditionella aktörerna tar fram framtidens tjänster kliver ett riskkapitalbackat entreprenörsföretag som Schoolido in. Vi håller tummarna för att denna lysande lärtjänst kommer många elever tillgodo i framtiden, och inte bara de vars föräldrar har råd att betala.

Fakta
Sajtansvarig: VD, Hanna Harge
Antal heltidstjänster: 11
Publiceringsverktyg: Schoolidos egna
Sajten är byggd av: Schoolido
Unika besökare per vecka: ca 7 000 användare

Här är de övriga som hör till de bästa utbildningssajterna 2016:

forskning.se

Forskning.se

I dessa desinformationstider, där vetenskapen i växande omfattning tycks betraktas som en åsikt jämte andra, har en aktör som Forskning.se en viktig roll att spela. Med en ny, responsiv sajt axlar de manteln på ett strålande sätt. Forskningsartiklarna blir aptitliga och lättfattliga med ett pedagogiskt språk samt form med magasinstuk.

chalmers

Chalmers

Spännande rubriker och stora snygga bilder gör Chalmers till en både informativ och inspirerande sajt som lockar till läsning. Extra plus för den smarta och roliga Chalmerskompassen, där man med hjälp av frågor kan hitta den utbildningsinriktning som passar bäst – och sedan se en kort film om valet.

handelshögskolan

Handelshögskolan i Stockholm

En snygg, lättillgänglig sajt som sätter studenten i centrum gör Handelshögskolans webb till en av Sveriges 100 bästa. Givetvis är den responsiv och funkar lika bra i mobilen som i datorn.

studera.nu

Studera.nu

Matig sajt i fräsch och tillgänglig form – Studera.nu är ett bra stöd för både blivande och nuvarande studenter. En nyhet i år är möjligheten att jämföra utbildningar, en utmärkt funktion.