Det finns mycket en kommunsajt ska göra. Information om olika funktioner, om politiska beslut, om pågående saker och nyheter, om e-tjänster, stort och smått och viktigt och fånigt. Dessutom ska allt vara tillgängligt både vad gäller nivå på språket och hur man tar till sig innehållet. Som tur är blir kommunerna bara bättre och bättre på det.

Läs också: Topp100 2016 – De är Sveriges 100 bästa på internet

haninge

Vinnare: Haninge

En helt ny sajt lanserades under hösten där alla invånare oavsett förutsättningar ska kunna hitta den information de behöver och få tillgång till e-tjänster. Lagom renodlad, självklart mobilanpassad, och med en bra balans mellan trevligt och officiellt.

SpeakApp är en ny app där ungdomar i kommunen på olika sätt kan kommunicera med och påverka politiker och tjänstemän. Bra och intressant initiativ!

Fakta:
Sajtansvarig: Magnus Börjesson
Byggd av: Softronic
Publiceringsverktyg: EpiServer
Antal besökare: ca 20 000 unika per vecka

Här är de övriga kommunsajterna som hör till de bästa 2016:

lekeberg

Lekebergs kommun

Helt ny webbplats som utgår från undersökningar om hur invånarna faktiskt beter sig, istället för kommunperspektiv. Byggt med SiteVision, ett Örebro-företag. Lokalpatriotiskt! 

norrtälje

Norrtälje

Smart, snygg och renodlad sajt som gör det enkelt att hitta saker på olika sätt oavsett om man föredrar att söka själv eller leta under olika flikar sorterade på ämnen eller behov.

stockholm

Stockholm

Förra årets vinnare står sig fortfarande stark. Bra, användbar, snygg, och gjord för att snabbt trolla fram det som behövs och inte erbjuda för mycket oönskat.

uppsala

Uppsala

Ytterligare en ny sajt som under 2015 fortsatt att utvecklas och bygga och peta – och som dessutom delat med sig av arbetet på sin blogg under tiden.