​Konkurrensen är knivskarp bland de svenska resesajterna. Under det senaste året har många sajter blivit bättre på mobila enheter, överlag snyggare och satt kundtjänsten i fokus. SJ har tagit god tid på sig med sin nya sajt, som fortfarande befinner sig på betastadiet, så i år hamnar man utanför topplistan. Vi hoppas på en storstilad comeback nästa år.

Läs också: Topp100 2016 – De är Sveriges 100 bästa på internet

fritidsresor

Vinnare: Fritidsresor

Det är lätt hänt att man sänker tempot när man utses till årets bästa sajt, eller så gör man som Fritidsresor. Förra årets vinnare i resekategorin har fortsatt att utveckla sin digitala närvaro på flera olika sätt. En redan tilltalande sajt med ett enormt reseutbud har finslipats, bland annat för att underlätta för kunder som vill boka sin semester från mobiltelefonen – för de blir allt fler. Nu är bokningsmotorn helt responsiv. Precis som tidigare är sajten lättnavigerad och stilren med stora bilder som gör resmålen rättvisa. En spännande nyhet är att Fritidsresors app är kopplad till ett digitalt researmband som håller koll på allt du gör och köper under semestern.

Fakta
Ansvarig för sajten/apparna: Bassam el Mattar och appen: Elin Sjöberg
Antal heltidstjänster: Ca 30
Publiceringsverktyg: Hybris
Sajten är byggd av: TUI Nordic (egenutvecklad)
Unika besökare per vecka: ca 300 000

Här är de övriga resesajterna som hör till Sveriges bästa 2016:

skistar

Skistar

Skistar har lyckats locka 400 000 registrerade användare till sin digitala tjänst My Skistar och det är inte så konstigt. Man erbjuder allt som skidsemestrande svenskar kan tänkas behöva på sin sajt. En spännande nyhet är att det uppkopplade liftkortet kan kommunicera med smarta kameror i skidbackarna, som spelar in ditt åk helt automatiskt så att du därefter kan dela det i sociala medier. Precis som tidigare håller kortet också koll på din aktivitet i skidbackarna.

Ving

Ving

Ving har en responsiv sajt som gör sig mycket bra på mobila enheter och dessutom en egen app som komplement. Liksom tidigare år uppvisar man en föredömlig närvaro i sociala medier. Håll koll på lågpriskalendern som hjälper kunden att hitta billigaste resdatumet till ett givet resmål.

apollo

Apollo

Apollo har, liksom många andra, resesajter finslipat bokningsprocessen under året som gått, bland annat så att den fungerar bättre på mobila plattformar. Plus i kanten för att resenären även kan köpa kringprodukter som biljetter till fotbollsmatcher på resmålet. Ju mer tid du kan lägga på semesterplaneringen på hemmaplen, desto mer tid blir det över till njutning på semestern.

solresor

Solresor

Solresor är uppstickaren som har en bit kvar till den besökarupplevelse som Fritidsresor och Ving erbjuder men den nya sajten är en god bit på vägen. På den här sajten är det lätt att hitta inspiration till nya reseäventyr.