swish

Swish

​Med Swish har Sveriges banker slagit spiken i kistan för kontanthanteringen i Sverige. Dessutom har det gett begagnathandeln mellan privatpersoner ett uppsving. Tack vare Swish kan vi hitta prylar och möbler hos grannen via Facebook-grupper eller Blocket – och betala med mobilen i hallen när vi hämtar. Att splitta notan eller göra spontanbesök på loppis är inte heller längre ett problem.

sas

Sas

Äntligen revansch! En gång i tiden utsågs Sas till Sveriges sämsta sajt. Det känns länge sedan nu. Deras app är affärsresenärens bästa vän – att med några få klick, i sittande möte, kunna boka om till ett senare flyg är guld värt.

kodboken

Kodboken

Likt sin systersajt Matteboken är Kodboken ett suveränt ideellt initiativ, och en pedagogisk och viktig sajt. Att öka intresset för kodning hos unga är angeläget, inte minst med tanke på den växande personalbrist som spås i IT-sektorn framöver.

omvärlden

Omvärlden berättar

Med en snygg plattform lyckas Sidas tidskrift Omvärlden lyfta sina reportage till en helt ny nivå på den här specialsajten. Text och foto – såväl rörlig som stillbild – drabbar samman på ett fantastiskt sätt. Vi applåderar satsningen.

stockholm direkt

Stockholm Direkt

Direktpress börjar nu på allvar bli en konkurrent till de "riktiga" tidningarna i Stockholm. Samlingssajten där deras stadsdelstidningars innehåll möts är i dag en fröjd att läsa, med lokaljournalistik som verkligen engagerar och delas friskt i sociala medier.

Bankid

Mobilt Bank ID

Bakom det anspråkslösa företagsnamnet Finansiell ID-Teknik BID AB döljer sig en teknisk lösning som gör vår tillvaro på nätet oerhört mycket smidigare. Vi pratar förstås om Bank ID och framförallt den geniala varianten Mobilt Bank ID som låter oss använda en vanlig mobiltelefon för att göra säkra inloggningar på olika sajter, däribland banker, Försäkringskassan och Skatteverket. Tack för att du finns Bank ID!

soundtrap

Soundtrap

Den helt mobila inspelningsstudion är här. Och den ryms i din webbläsare. Idén är visserligen inte helt ny, men svenska Soundtrap ligger bakom den hittills snyggaste lösningen för att spela in och mixa musik och ljud direkt i en webbläsare. Ljudfilerna lagras i molnet, så att du kan nå dem oavsett vilken dator du sitter framför.

a-hus online

A-hus Online

Kan man verkligen sälja vad som helst på nätet? Det låter som en helt galen idé, men A-hus Online har redan sålt en hel del hus i sin e-butik. Ja, du läste rätt, man säljer kompletta hus som kunden själv får utforma i ett webbaserat planeringsverktyg som är riktigt snyggt. Prova själv, men räkna med att slutnotan hamnar på ett par miljoner, minst.

taffel.se

Taffel.se

Sveriges sedan länge kanske bästa matläsning har fått nytt liv, ny regi och ny plattform. Men samma själ, samma passion och samma närmast obscena mängder kunnande och inspiration. 

Lantmäteriet

Lantmäteriet

Lantmäteriet har under året släppt mycket geodata och kartor fritt. Men man väntar inte bara på entreprenörer utan har testat att bygga hela Sverige i Minecraft utifrån samma sorts data. Lite mer användbart än en ambassad i Second Life.