Det är alltid svårt med årsbästalistor, och när det gäller internet blir utmaningen större och större. Vad är en sajt? Vad är en tjänst? Och vad är det som gör dem riktigt bra?

Vi tar en ”bra webb” lite för givet, för att nivån numera generellt är så hög och många saker är självklara. Då krävs det mycket för att en webbplats ska kunna tävla om att vara bäst.

Läs också: Topp100 2015: Här är Sveriges 100 bästa sajter

Det kan handla om tjänster som man använder nästan varje dag utan att kanske ens tänka på dem – eller sajter som gör en enda sak, riktigt bra, de få gånger om året man behöver dem. Både trotjänare och trailblazers kan bli kandidater.

Juryn har (bland annat) tittat på utveckling, nyskapande, utseende, funktionalitet, tillgänglighet, responsivitet, mobilversioner, appar, och helhetskänsla. Ibland har det varit lätt att hitta en vinnare, och ibland har det tagit många långa diskussioner.

Läs också: Topp100 2015: Här är årets bästa svenska sajt

Nu är listan klar. Redan i morgon får du veta vilka alla hundra är, och sedan kommer de olika kategorierna att presenteras under tiden fram till Webbdagarna, där den allra bästa sajten avslöjas.

Må bästa internet vinna!

Julia Skott
Ordförande för Topp100-juryn 2016


På Webbdagarna Academy har vi kurser i både Google Adwords och sökoptimering. Under en heldag ger vi dig de viktigaste verktygen och smartaste råden. Hela kursutbudet och mer information finns HÄR.

Fakta

För tjugonde året utser Internetworld Sveriges bästa sajt – och 99 andra som också förtjänar en guldstjärna.

Årets kategorier är Resor, Turism, Mat, Organisationer, Underhållning, Träning&Hälsa, Tidskrifter, Bank&Försäkringar, Kommuner, Livsstil, Familj, Jämför & Sök, E-handel, Utbildning, Nyheter, Myndigheter – och förstås hederskategorin.

Hela förra årets lista hittar du här: Topp100 2015: Här är Sveriges 100 bästa sajter