Kanske har det att göra med att målgruppen är relativt ung och teknikvana och förväntar sig hög kvalitet. Klart är dock att sajter som säljer streetwear och actionsport-utrustning ligger väldigt långt fram när det gäller att bygga moderna e-butiker. Här på vår tio-i-topp-lista hittar vi inte mindre än tre representanter för denna nisch.

En generell trend inom e-handel som syns på dessa och andra sajter är att allt fler e-handlare satsar på att guida konsumenterna i sortimentet med hjälp av Inspirerande innehåll och redaktionella urval. De bästa e-handlarna fortsätter att höja ribban när det kommer till bilder, information och beskrivningar av varorna. Och självklart så fungerar det lika bra (i alla fall nästan) på sveriges bästa e-handelssajter att handla i mobilen som på datorn.

Nelly.com

Vinnare: Nelly

Nelly är en helhetsupplevelse som möter kunden med gnista och entusiasm i sociala medier på datorn och i mobilen. På sajten kombineras inspirerande innehåll och urval med smarta funktioner och väl fungerande köpflöde. Med härligt tilltal, mycket färg och bra bilder väcker Nelly.com köplusten i oss.

Fakta
Sajtansvarig: Ingen dedikerad sajtansvarig, olika team och personer ansvarar för olika delar av sajten.
Antal heltidstjänster: ett marknadsteam på cirka 35 personer och ett it-team på cirka 20 personer som alla bidrar till sajtens utformning.
Publiceringsverktyg: egenbyggt.
Sajten är byggd av: "vi själva, inget standardsystem i botten".
Antal besökare: 135 miljoner besökare 2014.

Här är de övriga e-handelssajterna som är bland de bästa 2015:

Caliroots

Caliroots

Caliroots har länge varit riktigt duktiga på bilder och tilltal. Med sina nya sajt har de höjt ribban även när det gäller sökfunktioner, köpflöden och form. Och med en ny och väl fungerande mobilsajt under året blev paketet komplett.

Halens

Halens

Topp100-favoriten Halens har nu formmässigt några år på nacken. Men här finns fortfarande massor av smarta funktioner som gör shoppingupplevelsen enkel, informativ, inspirerande och personlig.

Ellos

Ellos

Ellos är väldigt bra på att rama in shoppingen med inspirerande innehåll. Det är lät att lägga ner anseenlig tid på att att klicka eller scrolla vidare bland bilder, videoklipp och texter. Dessutom knyter Ellos ihop säcken på ett bra sätt och kopplar inspirationen snyggt till varor i butiken. I mobilen är sajten något mer fokuserad på shopping men det funkar ändå mycket bra.

Ridestore

Ridestore

Väldigt snygg, modern och inspirerande e-handelssajt. Ridestore är också bra på det personliga tilltalet och att lyfta fram människorna bakom varumärket.

Adlibris

Adlibris

Adlibris sajt som lanserades förra året gjorde först kunderna förvirrade och försäljningen gick ned. Men nu har kurvorna vänt och nya sajten konverterar bättre än den gamla. Dagens Adlibris är snyggare än konkurrenterna med bra köpupplevelse både på dator och mobil.

Junkyard

Junkyard

Junkyard är en gammal Topp100-favorit som nu är bättre än någonsin. Sajten lyfter fram varorna på ett snyggt sätt, är bra på merförsäljning och presenterar den viktigaste informationen bra.

Nordic Design Collective

Nordic design collective

Nordic Design Collective låter designföremålen och formgivarna stå i centrum på ett föredömligt sätt utan att krånga till det. En sajt som gör precis det den ska.

Bygghemma.se

Bygghemma.se

Nya Bygghemma.se blandar funktionalitet och inspiration riktigt bra. Här hittar vi vad vi söker och får all information vi behöver på rätt ställen. Dessutom blir vi riktigt sugna på att fixa och bygga.

Sportamore

Sportamore

En e-handelssajt som sprudlar av fart och färg. Det är väldigt lätt att ryckas med och titta på betydligt fler produkter än vad vi hade tänkt oss.

Läs mer: Här är Sveriges 100 bästa sajter