Medialandskapet förändras väldigt snabbt just nu. Den mobila utvecklingen har gått snabbare än även insatta bedömare kunnat förutse. Mobilen är nu på riktigt den främsta nyhetskanalen för väldigt många av oss. Och vilka artiklar vi läser styrs oftare av vårt sociala nätverk än förstasidesredaktörernas urval. Dessa mönster har förstås funnits länge. Men det senaste året har de på riktigt blivit dominerande. Och även om vi inte tror att den fulla innebörden av den utvecklingen ännu inte riktigt sjunkit in i mediasverige så ligger sajterna på listan nedan bra till.

Läs mer: Här är Sveriges 100 bästa sajter 2015

Omni

Vinnare: Omni

Den moderna nyhetskonsumtionen handlar i allt mindre utsträckning om att förlita sig på en eller ett par väl valda källor. I stället summerar vi alla ihop en egen bild av det som för dagen är mest aktuellt eller uppmärksammat. Omni vill med sin app hjälpa oss med detta, och gör det riktigt bra. Det är enkelt, tydligt och förståeligt - en tjänst som tillför något alldeles eget trots det faktum att grundmaterialet skapats hos andra källor. En nyhetstjänst anpassad för dagens fragmentariska och enhetsoberoende nyhetskonsumtion.

Fakta
Ansvarig för sajten/apparna: Markus Gustafsson, chefredaktör och grundare.
Antal heltidstjänster: 17.
Publiceringsverktyg: Helt egenbyggt CMS och plattform.
Sajten är byggd av: Omnis utvecklingsteam.
Unika besökare per vecka: Totalt mobil plus webb cirka 900 000 (enligt Kia Index).

Här de övriga nyhetssajterna som hör till de bästa på nätet 2015:

Svenska Dagbladet

Svd.se

Svd är fördömligt väldesignad och användbar för mindre skärmar. Och det är det kanske viktigaste för att vi verkligen ska gilla en nyhetssajt år 2015. Det här är en sajt som känns trovärdig och seriös, precis som varumärket Svenska Dagbladet ska kännas.

Aftonbladet

Aftonbladet

Sveriges största sajt går i bräschen för framgångsrik digital nyhetsförmedling. Inte bara i Sverige utan också internationellt är Aftonbladet en uppmärksammad pionjär som visar att traditionella mediehus kan locka storpublik och tjäna massor av pengar i digitala kanaler.

Nyheter24

Nyheter24

Strikt innehållsmässigt är Nyheter24 ibland svår att förlika sig med för dem av oss som är över 30. Men strukturellt och konceptuellt är det en av få riktigt moderna nyhetssajter i Sverige. Det här är en kvällstidning för en målgrupp som vuxit upp med nätet som främsta nyhetskanal och mobilen som fönster mot omvärlden.

Expressen

Expressen

Expressen lyckas leverera en riktigt bra upplevelse i den viktigaste kanalen: mobilen. Expressens digitala kanaler bjuder på högt tempo och massor av matigt innehåll.