Det känns länge sedan en bra tidskriftssajt var en spegling av sin pappersupplaga. I dag är det i stället webbunikt innehåll som får tidskrifterna på nätet att lyfta – och i vissa fall finns inte ens längre ett ”storasyskon” som börjat sitt liv som träd.

Att det är opinionsmaterial i olika former som driver trafiken på flera av de bästa nättidskrifterna är knappast en överraskning i klickonomins tidevarv, men anslaget hos de utvalda sajterna är överlag ändå ärligt, här pågår inget hejdlöst klickfiske med braskande rubriker som lovar mer än innehållet klarar att leva upp till.

Att sajterna på listan funkar utmärkt i mobilen är 2015 en förutsättning för att ens komma i fråga – det är ju i telefonen vi oftast läser artiklarna.

Dagens Samhälle

Vinnare: Dagens Samhälle

Dagens Samhälle har länge jobbat med att separera det de gör på internet från det de gör i papperstidningen. 2014 var året då detta arbete nådde hela vägen, och tidningens nätplattform är nu den självklara startpunkten för den intresserade av debatt- och opinionsmaterial inom samhällsfrågor som rör den offentliga sektorn. Sidosatsningar som platsannonskanalen DS Jobb & Lön ger plattformen ett mervärde. Med en för målgruppen både inbjudande och korrekt sajtdesign visar Dagens Samhälle hur en tidskrift på nätet ska se ut 2015, och är en värdig kategorivinnare.

Fakta
Sajtansvarig: Anna Sönne
Antal heltidstjänster: 3
Publiceringsverktyg: Drupal
Sajten är byggd av: Wonderboys
Unika besökare per vecka: 55 000

Här är de övriga tidskrifterna som är bland de bästa på nätet 2015:

Chef

Chef

Tidningen Chef har en oerhört stark nätnärvaro med väl utbyggda kringtjänster som passar målgruppen väl. Den nya satsningen på taltidning via tjänsten Rushcast följer vi med stort intresse.

Nöjesguiden

Nöjesguiden

Nöjesguiden fortsätter att vara navet för den kreddigare delen av nöjesvärlden i våra svenska storstäder. Med välprofilerade skribenter och snygg design på alla plattformar har Nöjesguiden en fortsatt given plats på listan.

Politism

Politism

På ett drygt år har Politism lyckats bygga upp en stark närvaro som en opinionsbildande röst för den unga svenska vänstern. Ofta kaxiga, ibland provocerande och alltid mobile first. Vi gillar anslaget.

Mama

Mama

Välprofilerade bloggare och en bra redaktionell mix för småbarnsföräldern på jakt efter en stunds flykt från vardagen. Mama behåller sin särprägel bland de svenska föräldrasajterna – men var det inte väldigt länge sedan publikdragaren Carola bloggade nu?

Läs mer: Så utser vi Sveriges bästa sajter

Fakta

Årets tema på Webbdagarna Stockholm 24-25 mars är "smarta affärer" – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Bland talarna finns Youtube-stjärnan Clara Henry och personerna bakom den uppmärksammade #805millionnames-kampanjen med Zlatan. Passa på att säkra din plats, biljetterna är på väg att sälja slut: www.webbdagarna.se/stockholm