Det är spretigt bland sveriges kommuner. I alla fall när det kommer till digital närvaro. En hel del svenska kommunsajter skulle behöva en rejäl dos med kärlek. Men vi ser också en hel del exempel på kommuner som både förstått hur viktiga de digitala kanalerna är i dag och dessutom lyckas leverera sajter som ger besökaren precis vad hen behöver. Här är våra favoriter.

Läs mer: Här är Sveriges 100 bästa sajter 2015

Stockholm

Vinnare: Stockholm Stad

Ett föredöme för sajter inom offentlig sektor. Trots att sajtens information och tjänster spänner över ett brett område så lyckas Stockholms stad skapa en smidig, tydlig och (oftast) konsekvent användarupplevelse. Särskilt imponerande är detta i det lilla formatet. Mobilupplevelsen är verkligen bra med flera väl fungerande gränssnittslösningar för mobilformatet.

Fakta
Sajtansvarig: Johannes Söderlund
Publiceringsverktyg: Episerver.
Sajten är byggd av: Creuna, Tieto, VolvoIT
Unika besökare per vecka: 200 000

Här är de andra kommunerna som är bland de bästa på nätet 2015:

Norrtälje
Norrtälje kommun

En supermodern kommunsajt som lyckas väl med att ge sina besökare tydlig vägledning bland information och tjänster. Snygg och funktionell. Lika bra på stora som små skärmar.

Malmö

Malmö Stad

Malmo.se är möjligen inte den snyggaste kommunsajt vi sett. Men den är däremot väldigt funktionell. Och den fungerar utmärkt på mindre skärmar, vilket är superviktigt för sajter i den här kategorin. Vi gillar också skarpt hur Malmo.se jobbar med videoinnehåll.

Värmdö

Värmdö kommun

En snygg och modern sajt som på ett väl genomtänkt sätt ger besökarna tydliga ingångar till de områden som är extra relevanta för stora delar av målgruppen.

Karlstad

Karlstad kommun

Förra årets vinnare håller än. Karlstad.se är kompetent och välfungerande på alla skärmstorlekar.

Läs mer: Så utser vi Sveriges bästa på nätet

Fakta

Årets tema på Webbdagarna Stockholm 24-25 mars är "smarta affärer" – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Bland talarna finns Youtube-stjärnan Clara Henry och personerna bakom den uppmärksammade #805millionnames-kampanjen med Zlatan. Passa på att säkra din plats, biljetterna är på väg att sälja slut: www.webbdagarna.se/stockholm