Vi är bortskämda när det gäller utbudet av recept på nätet - en riktig festmåltid är i dag bara en snabb googling bort. Men vi ställer högre krav på en matsajt än bara ett gediget utbud av recept. Den ska vara lättnavigerad, inspirerande och ha hög trovärdighet - vi vill vara säkra på att receptet ger ett bra slutresultat. Här är det bra om sajten låter de matglada besökarna sätta betyg och kommentera de olika recepten. Självklart ska sajten också vara mobilanpassad, för vem vill släpa med sig datorn i köket och utsätta den för stänk och kladd?

E-handeln fortsätter att växa och under förra året gav sig jätten Ica in i leken. Vi tror att 2015 är året då e-handeln får sitt stora genombrott i matvärlden.

Läs mer: Här är Sveriges 100 bästa sajter 2015

Ica

Vinnare: Ica

Matjätten Ica storsatsade på nätet under 2014, något som gett resultat. Förutom att man lanserade e-handel, och därmed tog upp kampen med aktörer som Mathem, lyfter man fram heta ämnen som klimatsmart mat och hälsofrågor på sin lättnavigerade sajt som numera är helt responsiv. Här finns givetvis också recept i överflöd, som är lättöverskådliga och enkla att anpassa till olika antal portioner. Ica är dessutom bra på appar. Vi faller för matlagningsappen för Ipad med ”kladdfritt läge”, där du bläddrar genom att svepa med handen ovanför din surfplatta.

Fakta
Sajtansvarig: Samuel Young
Antal heltidstjänster: 8
Publiceringsverktyg: EpiServer
Sajten är byggd av: ICA IT
Unika besökare per vecka: ca 1,3 miljoner

Övriga matsajter som är bland de bästa i Sverige 2015:

Recept.nu

Recept.nu

Recept.nu knyter ihop de många populära matlagningsprogrammen på tv med nätet och har hög kvalitet på recepten eftersom Sveriges kock- och konditorelit bidrar med material. Sajten funkar lika bra på mobilen som i datorn tack vare den responsiva designen.

Mathem

Mathem.se

Lastbilarna med Mathem.se:s logotyp syns allt oftare i våra kvarter, ett tecken på att e-handeln med mat är på väg att lyfta på allvar. Även om Mathem.se i grund och botten är en e-handlare med smarta funktioner erbjuder man i dag även recept med tillhörande, färdiga inköpslistor. Eller så beställer du en ”färdig matkasse” som innehåller en uppsättning recept och alla råvaror som behövs för ett antal dagar.

Tasteline

Tasteline

Tastelines styrka är sajtens stora antal besökare, som dessutom är bra på att betygsätta recepten. En rätt som har fått högt betyg garanterar, nästan, alltid att det blir succé även hemma i ditt eget kök.

Matklubben

Matklubben

En gedigen användarbas som bidrar med recept, filmer och blogginlägg gör Matklubben till en riktigt matnyttig (ursäkta ordvitsen) sajt.

Läs mer: Så utser vi Sveriges bästa sajter

Fakta

Årets tema på Webbdagarna Stockholm 24-25 mars är "smarta affärer" – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Bland talarna finns Youtube-stjärnan Clara Henry och personerna bakom den uppmärksammade #805millionnames-kampanjen med Zlatan. Passa på att säkra din plats, biljetterna är på väg att sälja slut: www.webbdagarna.se/stockholm