Helhetsgrepp i en snygg, välfungerande förpackning är ledmotivet för året inom träning och hälsa. Vi vill ha en tjänst som tar oss i handen och leder oss från start till mål, en personlig tränare eller hälsocoach som är både sträng och peppande och alltid finns där för oss.

För att detta ska kunna ske, är en tjänst som sätter mobilen i första rummet ett måste. Vi vill inte behöva vänta tills vi kommer hem med att mata in vår data, det ska ske redan när vi äter eller samtidigt som svetten lackar under träningspasset.

Därmed inte sagt att webben inte är viktig längre – det är där vi vill ha överskådligheten och möjligheten att studera våra framsteg i detalj i efterhand – men mobilen är inte längre något vi bara tar med oss för att vi känner att vi ständigt måste vara nåbara, den är ett redskap vi vill ha nytta av under själva träningen. Här har ingen nått hela vägen ännu, men vi ser tecken på att utvecklarna förstår vad vi efterlyser.

Läs mer: Här är Sveriges 100 bästa sajter

Lifesum

Vinnare: Lifesum

När Shape Up Club relanserades som Lifesum var det en make over som hette duga. Borta är det tidigare fokuset på viktminskning, i stället tar Lifesum ett helhetsgrepp på ditt fysiska välmående. Mat- och träningstracking, kaloriräkning, kontinuerlig feedback och bra delningsfunktioner, allt förpackat i en snygg och fullmatad app som håller internationellt snitt. Att sitta och notera varje sak man äter kommer kanske aldrig att bli roligt, men här har utvecklarna lyckats komma ganska nära. Lifesum är därför utan tvekan årets bästa upplevelse inom hälso- och träningskategorin.

Fakta
Ansvarig för tjänsten: Lifesum (ShapeUpClub AB)
Antal heltidstjänster på företaget: 35
Appen/tjänsten är byggd med: Python Django, MySql, Objective-C (iOS), Java (Android)
Appen/tjänsten är byggd av: Lifesum (ShapeUpClub AB)
Antal användare: 8 miljoner

Här är de övriga sajterna om träning och hälsa som hör till Sveriges bästa 2015:

1177 Vårdguiden

1177.se

Att googla sina verkliga eller inbillade åkommor tillhör mångas vardag. Men egentligen är det ju onödigt att använda Google, det räcker att gå direkt till den bästa vårdsajten nätet erbjuder och söka där. 1177.se har allt vi kan önska oss gällande vårdinformation.

Funbeat

Funbeat

Funbeat är fortfarande svårslagen när det kommer till allsidighet och ingen annan träningstjänst i Sverige tar ett sådant helhetsgrepp på dina prestationer och framsteg. Men är det inte dags för nästa steg i utvecklingen nu?

Sats

Sats

Sveriges ledande träningskedja har under året fortsatt att skruva på sin redan mycket bra nätnärvaro. Vi gillar helhetstänkandet, att de vågar erbjuda mer än bara fokus på sin egen verksamhet.

Umo

Umo

Umo är en syskonsajt till 1177 och erbjuder vårdupplysning för åldrarna 13-25 år. Den responsiva sajten har ett tilltal som är perfekt för målgruppen, och att besökaren redan vid start möts av puffen ”Att dölja sitt besök” inger förtroende, det är inte alltid vi vill lämna spår efter oss när vi söker info om hälsa, sex och relationer.

Läs mer: Så utser vi Sveriges 100 bästa på nätet

Fakta

Årets tema på Webbdagarna Stockholm 24-25 mars är "smarta affärer" – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Bland talarna finns Youtube-stjärnan Clara Henry och personerna bakom den uppmärksammade #805millionnames-kampanjen med Zlatan. Passa på att säkra din plats, biljetterna är på väg att sälja slut: www.webbdagarna.se/stockholm