När konsumenter blir allt mer medvetna och priskänsliga, samtidigt som utbudet av varor och tjänster på webben ökar, borde det vara guldläge för prisjämförelsesajterna. Lyckas de utnyttja det? Delvis.

En aktör som Prisjakt, som startades redan 2002, hänger med i utvecklingen och ger oss både den information vi är ute efter och en och annan överraskning. Andra sajter som vill ge jämförelser och guidning inför köpet misslyckas helt med sitt uppdrag.

De breda prisjämförelsesajterna har också fått konkurrens av mer nischade aktörer, där den senaste trenden är att jämförelserna baseras på just ditt faktiska beteende, som till exempel hur du ringer och surfar varje månad. Här finns det flera sajter, som samtliga hävdar att de är ”Sveriges enda jämförelse som baseras på verklig förbrukning.” Nå, konkurrens är bra och vi hoppas på en fortsatt spännande utveckling för de nischade sajterna.

Läs mer: Här är Sveriges bästa sajter 2015

Prisjakt

Vinnare: Prisjakt

Förra årets vinnare ligger fortfarande på topp. Det är svårt att erbjuda prisjämförelser bättre än vad Prisjakt gör. Det som en gång var en ganska rörig och till synes ogenomtänkt sajt är i dag precis vad den som vill göra ett bra köp behöver. Och då tänker vi inte enbart på själva listningen av priser, utan även på de många kringfunktionerna, som omdömen från andra kunder, tjänsten Prisfighten och möjligheten att göra listor och bevakningar. Prisjakt vill behålla oss som besökare länge – och lyckas bra med det!

Fakta
Sajtansvarig: Emil Hansson, vd.
Antal heltidstjänster: 101 heltidstjänster
Publiceringsverktyg: Egenutvecklat.
Sajten är byggd av: Egenutvecklad.
Unika besökare per vecka: Vecka 9 2015: Desktop: 1 030 299 unika besökare. (KIA-index). Android- och Iphoneapp: 74 422 unika besökare (Google Analytics). 

Övriga sajter för prisjämförelser som är bland de bästa i Sverige:

Compricer

Compricer

Försäkringar, el, lån och telefon är saker vi lägger mycket pengar på och områden där konkurrensen är stor. Det är lätt utmattande att försöka förstå sig på de olika företagens erbjudanden och välja det ena före det andra. Här tar Compricer oss resolut i handen och ger oss pedagogisk och tydlig vägledning. Funktioner som Elskolan och Fråga experten erbjuder ytterligare stöd och sajten uppdateras regelbundet med intressanta nyheter. Compricer lyckas göra det som är ganska trist riktigt roligt.

Flygresor

Flygresor.se

Överskådligt och enkelt, med precis de funktioner du behöver. Ja, funktionellt är definitivt rätta ordet för att beskriva Flygresor.se. Filtreringen i söket är utmärkt och det finns många val att göra. Ibland tar det en stund innan sökresultaten kommer fram, men det kan vi ha viss förståelse för eftersom utbudet är stort. Extra plus för tjänster som Prisjägaren och Prisbevakaren.

Reseguiden.se

Reseguiden.se

Här är det lätt att navigera och enkelt att hitta billiga flyg, hotell, hyrbilar och charterresor. Reseguider, diskussionsforum och fotoalbum ger inspiration och kartsök och sista minuten-tips bygger på suget efter en billig men bekväm resa.

Spara.se

Spara.se

Idéer sprungna ur grundarnas eget behov har ofta bra förutsättningar att lyckas och den här nykomlingen är en sådan. Med dina telefonräkningar som underlag ger tjänsten tips om billigare abonnemang, allt enkelt och lättförståeligt presenterat. Även elavtal kan jämföras och en funktion för försäkringar är på gång.

Läs mer: Så utser vi Sveriges bästa sajter

Fakta

Årets tema på Webbdagarna Stockholm 24-25 mars är "smarta affärer" – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Bland talarna finns Youtube-stjärnan Clara Henry och personerna bakom den uppmärksammade #805millionnames-kampanjen med Zlatan. Passa på att säkra din plats, biljetterna är på väg att sälja slut: www.webbdagarna.se/stockholm