Mobilitet blir allt viktigare, även inom så traditionella områden som bank och försäkring. Därför bestämde vi oss för att titta extra på hur sajterna i den här kategorin fungerar i mobilen, och avskrev helt osentimentalt dem som inte hade en mobilanpassad sajt där det går att läsa om företagets tjänster. För appar i all ära, de är i regel till för redan befintliga kunder, men för den potentiella kunden som vill veta vad en specifik bank har att erbjuda, ska inte den kunna göra det i mobilen på bussen på väg hem från jobbet? År 2015 tycker vi att svaret på den frågan är enkelt – självklart ska vi kunna det!

I övrigt gillar vi att det ljusa och luftiga tagit överhanden även inom så konservativa branscher som bank och försäkring. Ja – ekonomi är väldigt viktigt och värt att ta på allvar, men så större anledning då att göra sajterna inbjudande så att vi gärna stannar på dem länge.

Läs mer: Här är Sveriges 100 bästa sajter 2015

IF

Vinnare: If

Det bästa med If:s närvaro på nätet är att de inte krånglar till det. Surfa in, ange registreringsnummer och personnummer och voilà, du har ett priserbjudande på en bilförsäkring. Den här enkelheten och tydligheten går igenom hela upplägget oavsett vilken enhet du besöker If med, och det är också därför de nu kammar hem titeln som årets bank- eller försäkringssajt för andra året i följd.

Under året som passerat har If genomgått en rejäl ansiktslyftning – men tack för att ni inte föll för frestelsen att överlasta, utan i stället gjorde en redan lätt sajt ännu mer luftig och inbjudande. Vi lyfter på hatten och ser fram emot nästa år.

Fakta: If
Ansvarig för sajten/appen: Johan Maxe, Katrina Ribe
Antal heltidstjänster för sajten/appen: 19
Sajten/appen är byggd i: Sharepoint 2010
Sajten/appen är skapad av: If i samarbete med Daytona
Antal unika besökare per vecka: Cirka 80 000

Övriga bank- och försäkringssajter som hör till de bästa på nätet 2015:

Trygg Hansa

Trygg-Hansa

Trygg-Hansa byggde under 2014 om sin sajt och vi gillar resultatet – särskilt i mobilen, där vi föredömligt enkelt når all info och kan ansöka om och justera våra försäkringar. Ett steg i helt rätt riktning, Trygg-Hansa!

Ikano bank

Ikano Bank

Med en bra idé kan man nå långt, vilket Ikanos Spara ihop-app är ett gott exempel på. Gemensamt (men ändå separat) sparande till drömresan, kul och snyggt gjort. Överlag är Ikano Bank extremt duktiga på att med enkla medel visa vad de erbjuder.

ICA-banken

ICA-Banken

ICA-banken är en bra nätbank, vi gillar hur lättöverskådligt allt är, här finns en tydlig ambition att inte krångla till det i onödan. På mobilsajten finns dock en del kvar att jobba med, bara för att vi använder appen för själva bankärendena betyder inte det att produktpresentationen i mobilen är oviktig.

SEB

SEB

Av de traditionella bankerna har SEB nu på allvar vuxit i kostymen som Sveriges bästa storbank på nätet. Snygg webb, tydlig app och även en mobilsajt fullproppad med info anpassad för det lilla formatet – något som tyvärr inte är särskilt vanligt i sammanhanget.

Läs mer: Så utser vi Sveriges bästa sajter

Fakta

Årets tema på Webbdagarna Stockholm 24-25 mars är "smarta affärer" – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Bland talarna finns Youtube-stjärnan Clara Henry och personerna bakom den uppmärksammade #805millionnames-kampanjen med Zlatan. Passa på att säkra din plats, biljetterna är på väg att sälja slut: www.webbdagarna.se/stockholm