”Sverige är fantastiskt”, lyder en klassisk reklamslogan och i dag är det en självklarhet att ta hjälp av nätet när man vill hitta det bästa vårt land har att erbjuda. Upptäcktslustan har verkligen väckts till liv när vi besökt de många sajterna i kategorin turism. Vi gillar att många sajter underlättar tillvaron radikalt för den som är på väg att planera sin semester. Flera sajter samlar nämligen allt under samma tak. Du kan göra research inför resan och köpa biljetter och boka boende i god tid före resan, så att du kan utnytta semestern maximalt.

Liseberg

Vinnare: Liseberg

Nöjesparken Liseberg har på ett suveränt sätt tagit hjälp av nätet för att förbättra besökarnas upplevelse inför, och under, vistelsen. Mobilsajten visar aktuella kötider på olika attraktioner, och den som laddar ner Lisebergsappen kan lokalisera vänner som också befinner sig på nöjesfältet. Den smått genialiska appen "Helix game" hjälper dig att sätta sprätt på kötiden genom att spela mot andra köande, och den som vinner får gå före i kön. Även om sajten i grunden bygger på en flera år gammal plattform har man lyckats uppdatera den så att den känns fräsch och modern.

Fakta
Sajtansvarig: Katarina Kolb (för e-handeln: Johan Ottosson)
Antal heltidstjänster: ca 2-2,5 beroende på hur man räknar
Publiceringsverktyg: EpiServer
Sajten är byggd av: Desktopsajten är byggd av CP+B på den tiden de hette Daddy. Mobilsajten är byggd av Sigma en gång i tiden men hanteras i dag via EpiServer.
Antal besökare: 2,3 miljoner besök under 2014.

Här är de övriga sajterna i kategorin turism som är bland de bästa i Sverige:

Fotografiska

Fotografiska

Fotografiska har på kort tid seglat upp som en av de hetaste turistattraktionerna i Stockholm och man har lyckats riktigt bra med sin närvaro på nätet. Sajten fångar känslan hos Fotografiska på ett förträffligt sätt och är ett föredöme när det gäller hur man jobbar med bilder på webben. Spana också in den snyggt infällda menyn i vänsterkant.

Goteborg.com

Goteborg.com

Den officiella turistguiden till Göteborg fick helt nyligen ny form. Ingången är en sökmotor, för allt som har med Göteborg att göra. Greppet känns lite oväntat men är förmodligen genialiskt. Som många andra nya sajter har man valt en responsiv design, något som ger stora möjligheter att lyfta fram de vackra fotografierna.

STF

Svenska Turistföreningen (STF)

Svenska turistföreningen ger besökaren stenkoll på alla spännande friluftsupplevelser som Sverige erbjuder samtidigt som man direkt signalerar att det är en e-handelssajt man hamnat på. Vi gillar listorna, exempelvis över de boenden som fått bäst gästbetyg. Det är en effektiv metod att väcka besökarens nyfikenhet och hålla kvar honom på sajten. STF:s sajt är en angenäm upplevelse även för mobilsurfare som drömmer sig bort på bussen på väg hem från jobbet.

Nordiska museet

Nordiska Museet

Precis så här ska ett museum presenteras på nätet 2015. Lättillgänglig information om aktuella utställningar blandas med resurser för den som vill gå på djupet i museets samlingar, allt förpackat i en responsiv design som gör sig lika bra på alla plattformar.

Läs mer: Här är Sveriges 100 bästa sajter

Fakta

Årets tema på Webbdagarna Stockholm 24-25 mars är "smarta affärer" – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Bland talarna finns Youtube-stjärnan Clara Henry och personerna bakom den uppmärksammade #805millionnames-kampanjen med Zlatan. Passa på att säkra din plats, biljetterna är på väg att sälja slut: www.webbdagarna.se/stockholm