Det finns få saker det söks så mycket efter i Sverige 2015 som bostäder. Därför är det kanske ingen slump att bostadssajterna är överrepresenterade i den här kategorin. Bostadssajterna på den här listan visar bland annat hur man integrerar olika typer av sökfunktioner, som kartsök, listsök och filtersök på bra, och ibland nyskapande, sätt. Trotjänare som Hitta och Eniro jobbar på och levererar, men hos dessa sajter ser vi inte samma innovationskraft som för några år sedan.

Läs mer: Så utser vi Sveriges bästa på nätet

Hemnet

Vinnare: Hemnet

Hemnet är en av landets tio största sajter, alla kategorier. Men det är inte enbart svenskarnas galopperande bostadsintresse som byggt det digitala varumärket Hemnet. Teamet bakom sajten och apparna har jobbat hårt för att inte bara skapa en bra och ändamålsenligt söktjänst, men också en inspirerande sajt som är ett nöje att besöka även för de av oss som inte står i direkt begrepp att flytta. Ett minus är dock att den vanliga Hemnet-sajten inte anpassats för mindre skärmar. Detta vägs upp till viss del av att Hemnets appar är riktigt bra. Men detta måsta åtgärdas snarast om Hemnet ska behålla sin position.

Fakta om Hemnet:
Sajtansvarig: Mats Brandt, VD
Antal heltidstjänster: Hemnets utvecklingsavdelning består av 18 personer, totalt antal anställda är 49 personer
Publiceringsverktyg: Egenutvecklat publiceringsverktyg
Sajten är byggd av: Hemnet internt.
Unika besökare per vecka: runt 2,5 miljoner besökare, webb inklusive appar.

Här är de andra söksajterna som också tillhör Sveriges bästa:

Booli
Booli.se
Booli är inte längre någon färsk uppstickare. Idag är de en etablerad konkurrent och viktigt komplement till jätten Hemnet och andra bostadssajter. Booli är smidig på alla skärmstorlekar och är fullproppad med smarta funktioner och relevant information.

Eniro
Eniro.se
En trotjänare som fortsätter att leverera. En söksajt av detta slag använder de flesta av oss främst i mobilen. Eniro i mobilen är föredömligt välstrukturerad och det krävs få klick för att nå fram till de viktigaste funktionerna vilket är avgörande när vi är på språng.

Hittahem
Hittahem.se
Behövs ännu en bostadsajt? Ja, det tycker vi faktiskt när den görs så bra som Hittahem.se. Här erbjuds flera unika möjligheter och funktioner som konkurrenterna saknar. Och i övrigt är sajten väldigt direkt och lättanvänd samt kombinerar kartsök, listor och filter på ett föredömligt smidigt sätt.

Hitta.se
Hitta.se
Hitta är både snabb och smidig och vi hittar för det mesta enkelt vad vi söker. Gatubilderna är fortfarande en riktigt användbar funktion och funkar fint även på mindre skärmar.

Läs mer: Här är de 100 bästa sajterna 2015

Fakta

Årets tema på Webbdagarna Stockholm 24-25 mars är "smarta affärer" – att se bortom klick, likes och snabba affärer för att fokusera på långsiktiga affärsmål genom data och smarta tjänster. Bland talarna finns Youtube-stjärnan Clara Henry och personerna bakom den uppmärksammade #805millionnames-kampanjen med Zlatan. Passa på att säkra din plats, biljetterna är på väg att sälja slut: www.webbdagarna.se/stockholm