Årets mest spännande, och mest utmanande, jobb är igång. Topp 100, arbetet med att ta fram Sveriges 100 företag, organisationer, butiker, medier med flera som just nu är bäst på nätet. Vem blir årets matsajt, vem har utvecklats mest när det gäller digitala kanaler inom finansvärlden och vilka har lyckats bäst med sina mobila satsningar? I slutet av mars vet vi.

Juryn har precis börjat sitt viktiga arbete. Nomineringar är insamlade, tips sorterade, researchandet intensifierat och alla personer i nätverket är kontaktade.

Arbetet med Topp 100 pågår året om. Vi spanar, bevakar, uppmärksammar, efterforskar och samlar tips hela året. Men det är nu som juryn verkligen fokuserar och går in i den sista, mest intensiva fasen av arbetet.

100 sajter hamnar på listan. De hör alla till eliten, till de hundra bästa i Sverige. Vi delar in dem i 17 olika kategorier, exempelvis e-handel, medier, underhållning, finans och försäkringar, resor med mera. I varje kategori utser vi en tung vinnare.

Och bland dessa kategorivinnare hittar vi den som tar hem det prestigefyllda totalpriset, Sveriges bästa på nätet 2014.

En spännande nyhet i år är att vi knyter Topp 100 närmare vårt event Webbdagarna. Under konfettiregn och smällande champagnekorkar kommer vi på Webbdagarna Stockholm den 24 mars 2015 att avslöja vinnaren av totalpriset Sveriges bästa på nätet (samt två av de mest spännande kategorivinnarna).

1 500 deltagare på plats på Stockholm Waterfront kommer att få höra vad det är som gör just vinnaren till Sveriges bästa på nätet. Och precis som vanligt livesänder vi på internetworld.se.

I väntan på finalen på Webbdagarna bygger vi veckan innan upp stämningen genom att avslöja vinnarna i de övriga kategorierna på internetworld.se. Missa inte det!

Viktiga faktorer när vi granskar sajter, appar och tjänster kopplade till företagens webbnärvaro är utvecklingskraft (vad har hänt sedan förra året?), innehåll (kundnytta och kvalitet), öppenhet (hur sajten använder nätets dynamik, som kopplingar till sociala medier), form och funktion samt affärsutveckling.

Mobilitet har de senaste åren fått allt mer betydelse och är en av de avgörande faktorerna i år. Hur hanterar sajten det faktum att allt fler besökare kommer från en mobil enhet? Är sajten responsiv? Finns det någon app? Utnyttjas det faktum att en potentiell kund är på språng på något vis? Det har aldrig varit viktigare att tänka mobilt än i dag och det är självklart något Topp 100-juryn kommer att titta extra noga på.

Med stor förväntan säger jag: Låt årets roligaste jobb börja!


Webbdagarna Stockholm är fest, prisutdelning och Topp 100. Men också inspiration, kunskap och nätverkande. Årets tema är ”Smarta affärer”. Gör en smart affär, anmäl dig senast 12 februari och spara 1 000 kronor på biljetten. Mer om Webbdagarna och Topp 100 finns att läsa på webbdagarna.se/stockholm

Fakta

Sedan 1997 har Internetworld utsett Sveriges bästa sajt (och de 99 andra utmärkta sajterna som platsar på Topp 100-listan).

Årets kategorier är: Underhållning, Träning och hälsa, Tidskrifter, Finans och försäkringar, Resor, Turism, Mat, Organisationer, E-handel, Nyheter, Sök, Kommuner, Myndigheter, Livsstil, Utbildning och Prisjämförelse. Vi har också en kategori för hederspriser.

Samtliga nominerade och kategorivinnare vid förra årets lista, Topp100 2013.

Läs mer om Webbdagarna och Topp 100 på webbdagarna.se/stockholm