Seniorval.se utsågs till en av Sveriges bästa sajter av Internetworld på årets Topp100-lista. Motiveringen löd: Seniorval har tagit sikte på en ny marknad med både en mer ovan internetpublik och ett roddigt råmaterial. Men de gör det med bravur. Med en stabil söktjänst, matnyttigt innehåll och tydlig användarvänlighet bör de här inspirera fler att ge sig in i sökbranschen.

För Queensbridge började arbetet med sajten redan 2010 då byrån utvecklade en demo som ett proof of concept. Webbplatsen lanserades sedan 2012 men demon var i princip identisk med den färdiga sajten, berättar Benjamin Holfve på Queensbridge.

– Initialt var det mycket fokus på att hitta sätta ett koncept för vad sajten skulle vara och hur den skulle upplevas. Sedan hitta ett form- och bildspråk som hjälpte till att presentera innehållet på ett enkelt och överskådligt sätt. Utöver sökfunktionaliteten så har Seniorval mycket information kring äldrevård som presenteras på ett lättare och mer underhållande sätt än på många kommunala sajter – som checklistor och illustrerade ansökningsprocesser, säger han.

En utmaning i arbetet var att lyckas presentera äldrevård på ett nytt sätt.

– Det var en utmaning att få ett ämne som äldrevård att verka åtminstone lite sexigt. Flytta fokus från att det skulle vara slutet på livet till att det är en början på nåt nytt. Även om Seniorval är en tekniskt avancerad sajt med bland annat kopplingar mot vissa av vårdleverantörernas egna system så har huvudfokus hela tiden legat på att leverera en användarupplevelse som presenterar något som kan ses som svårt och tråkigt på ett lättillgängligt och lite spännande sätt och sådant ställer alltid höga krav på design och innehåll, säger Benjamin Holfve.

Rent tekniskt och designmässigt var det en utmaning att utveckla sökfunktionen för till exempel äldreboenden eller hushållsnära tjänster.

– Sökfunktionen tog mycket längre tid att ta fram än vad vi trott. Framförallt tekniskt var det väldigt krävande men även designmässigt fanns en hel del utmaningar som att det på vissa objekt kan presenteras väldigt mycket information på en liten yta utan att det ska bli rörigt.

Benjamin Holfve är särskillt nöjd med formspråket på sajten.

– Det är lätt att navigera sig rätt, informationen är tydligt och lätt att ta till sig utan att det blir stelt och tråkigt. Mycket av det arbetet underlättades av att vi själva tog fram hela den grafiska profilen inklusive logotyp. På så sätt kunde profilen sättas löpande efter websidans behov.

Vad lärde ni er i projektet?

– Vi kunde i princip noll om äldrevård innan, hade aldrig hört talas om ett trygghetsboende och HHNT (hushållsnära tjänster) var en totalt främmande akronym. Nu har man bättre kolla än de flesta och skulle det vara något man glömt vet vi vart vi finner svaren.

– Mer branschnära så hade vi inte jobbat mycket med Drupal innan men vi tyckte att det verkade passa slutprodukten bättre än till exempel Wordpress som vi hade mer vana med. Så att bygga en avancerad Drupalsajt var något som vi lärde oss.

Hur ska en bra kund vara?

– Engagerad.

Fakta

Sajtansvarig: Pernilla Kristoffersson och Fanny Westerberg
Antal heltidstjänster: 3
Publiceringsverktyg: Drupal
Sajten är byggd av: Queensbridge
Unika besökare per vecka: 5 000