Laddningstiden skiljer sig rejält mellan de snabbaste och långsammaste sajterna i årets Topp100. Några laddas på mindre än en sekund, som till exempel urplay.se och seb.se. Andra tar många gånger längre. Det gäller framförallt mediesajter, vilket kan förklaras dels med mycket innehåll redan på startsidan, dels att annonser och liknande laddas in från externa parter.

Snittiden i kategorin nyheter är drygt 9,5 sekunder.

– Som regel kan man säga att en snabb sajt ska ladda på mindre än två sekunder. En mediesajt med mycket innehåll måste man se hur sidan renderas. Man kan få den att se färdigladdad ut, så man kan börja läsa, även om det fortfarande händer saker längre ner på sidan, säger Sven Hammar, vd på Apica som står bakom mätningen.

Men även bland nyhetssajterna finns ljuspunkter. Svd.se laddas på 5,2 sekunder, vilket är snabbare än konkurrenterna.

– Aftonbladet och Expressen ligger på totaltider på mellan sju och tio sekunder. Men givet storleken är det inte så mycket. Däremot är Nyheter24 väldigt långsam, och Svenska Dagbladet väldigt snabb.

Den snabbaste kategorin är myndighetssajter, delvis på grund av att dessa inte bär annonser som laddas in från externa servrar.

– Laddningstiden är viktig av två orsaker. Dels påverkas Googles rankning av svarstider. Det andra är att fler kommer in på sajten via mobilen. Då har man sällan samma tålamod och bandbredd, säger Sven Hammar.

Mätningen genomförs med uppkopplingar som är kraftiga nog att ladda sajterna så snabbt som webbplatsens kapacitet tillåter. Tester med vanliga bredbandsuppkopplingar kan alltså ge ett annat resultat. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Listan över laddningstiderna för samtliga Topp100-sajter hittas via Apicas blogg.