Det är fantastiskt att se hur ett helt nytt medium har växt fram och mognat under de nio år som Internetworld har utsett Sveriges bästa sajter. Communities som Lunarstorm har revolutionerat sättet vi umgås på, Aftonbladet och andra mediesajter har förändrat våra medie-vanor, annonstorg som Blocket och Hemnet har flyttat annonsmarknader från print till webben samtidigt som söktjänster som Eniro har blivit några av de mest använda verktygen i våra moderna liv.

Nytt för i år är att vi inte listar sajterna från 1 till 100. Istället fokuserar vi på tio kategorier med tydliga kriterier. Tanken är att det i grunden är orättvist att jämföra en datorbutik med Sveriges största mediesajt, eller en smal kultursajt med en enorm söktjänst. Vi menar att bedömningarna blir proffsigare så här.

TOPP100 utses av en jury består av Internetworlds redaktion och fasta medarbetare. Svenska sajter och sajter med svenskt innehåll har granskats utifrån fem kriterier:

  • 1 Utnyttjar internet på en nyskapande sätt
  • 2 Redaktionell kvalitet
  • 3 Struktur, navigering
  • 4 Snygg design
  • 5 Tydlig avsändare

Här följer listan på alla sajterna - uppdelade i 10 olika kategorier.

Förra årets placering inom parentes.

Årets mediesajt

1 SVT är bäst i Sverige (3)
Efter flera års slit har SVT skapat en riktigt bra sajt som utnyttjar webben fullt ut med videoarkiv och möjligher att se kanaler live på webben. Nyhetsavdelningen är juvelen i kronan med snabba nyheter inom flera olika områden och hela nyhetssändningar i hygglig bitrate. Nyhetsflödet fördjupas av kommentarer och en nystartad debattsajt. Enskilda programsajter ger ett mervärde långt utöver tv-upplevelsen. Och det nya arkivet kan du hänga i länge.
svt.se

2 Aftonbladet (2)
Sveriges mesta mediesajt slutar aldrig att utvecklas. Ingen annan tidningssajt erbjuder webb-tv och webbradio i samma utsträckning, eller regelbundna webbsändningar inom nöje. Detta nöjesfält erbjuder smyglyssning på musik genom musikshoppen Poplife, forum och aktuell debatt i interaktion med läsarna. Aftonbladet.se är först med det senaste och skapar direktkontakt med läsarna. Här hittar du också de bästa nyhetsrubrikerna på webben.
www.aftonbladet.se

3 Sveriges Radio (1)
Sveriges Radio har förbättrat navigeringen sedan förra året vilket gör det lättare att hitta i det rika innehållet. Dessutom har man hakat på podcasting-trenden. SR är alltjämt nyhetsledande och de många bra webbradiokanalerna har utökats med generös direktsändning av sport och repriskanalen SR Minnen. Den stora mängden radioinslag och en uppsjö bra programsajter gör att SR försvarar sin plats i toppen. Men, SR har glömt att internet är ett tvåvägsmedium.
www.sr.se

4 Svd (11)
Med en otroligt fyllig sajt med massor av material slår sig Svd in i toppstriden. Snabba nyheter, recensioner, recept, aktier och intressant debatt gör detta till en av de matigaste sajterna tillsammans med Aftonbladet. Svd lyfter fram allt detta på ett bra sätt på första sidan. Sajten vågar också släppa fram artikelkommentarer på nyheterna, medan ledare och bloggen konstigt nog är stängda för läsarnas åsikter. Vad vi saknar? Multimedia och tjänster.
www.svd.se

5 Kanal 5 (ny)
Kanal 5 är lika tydligt på webben som i rutan. Här är det underhållning som gäller, och sajten erbjuder som få andra detta i en snygg och välstrukturerad förpackning. Välj mellan kul tv-inslag, möjlighet att köpa webb-tv-klipp och communities kring program som Big Brother och andra kända serier. Men vi skulle gärna se mer redaktionellt innehåll.
www.kanal5.se

6 DN (4)
DN har ett kanoninnehåll, men är svenska mästare på att gömma godbitarna. Pdf-tidning, stort arkiv och nätets bästa bildjournalistik.
www.dn.se

7 Expressen (9)
Snabba nyheter på webben i snyggare form än hos konkurrenten.
www.expressen.se

8 DI (8)
DI har fått en välbehövlig uppfräschning. Heta affärsnyheter, bra börstjänst, webb-tv och aktietips. Men bort med ramarna!
www.di.se

9 IDG (6)
Bra it-nyheter som lyfter med läsarnas artikelkommentarer som i sin tur ofta blir till fördjupningar. Massor av tilläggstjänster - av skiftande kvalitet.
www.idg.se

10 Corren (ny)
Östgöta Correspondenten har en stilren nyhetssajt med dygnet-runt bevakning, debatt, multimedietjänster och radannonser.
www.corren.se

UT FRÅN LISTAN: TV4 (5), Ny teknik (7), Dagens PS (10)

Årets shoppingsajt

1 Discshop gör allt rätt (11)
Att locka besökare till att köpa dvd-skivor på nätet gör man inte bara genom att dumpa priserna, det gör man genom smarta funktioner och tjänster som bygger på användarnas egna filmintresse. Det har Discshop fattat och skapat en utmärkt plattform för användarrecensioner och ett rekommendationssystem som dessutom lyckas träffa rätt. Man har helt enkelt byggt en butik som är en ren fröjd att strosa … förlåt, surfa runt i. Med filmen i centrum förstås.
www.discshop.se

2 Pricerunner (3)
Den som letar han ska … alltid börja med ett besök på Pricerunner. Tjänsten som ger oss konsumenter en bra överblick av utbudet inom främst hemelektronik, digitalkameror och mobiltelefoner, men även bredband och annat. Det växer -hela tiden fram nya kategorier och Pricerunner lägger också ner möda på ordentlig produktinformation. En bra tjänst som faktiskt bara blir bättre och bättre och bättre.
se.pricerunner.com

3 Blocket (1)
Sveriges största annonsmarknad är ingen bedårande skönhet, men effektivitet, enkelhet, tydlighet och snabbhet räcker långt - -ända upp till en tredjeplats på shoppingtoppen faktiskt. Numera är det -också möjligt att göra ändringar i sin annons mot en kostnad på 10 kronor. Bättre kategoriseringsfunktioner och möjlighet att visa priser -direkt i sökresultatet är andra välkomnade förändringar.
www.blocket.se

4 Ellos (ny)
Att ta steget från postorder till webbutik är inte alltid så lätt, men Ellos har lyckats så väl att till och med våra äldre släktingar klarar av att beställa sina byxdressar och -pikétröjor på nätet. Ellos har marknadens mest tydliga och effektiva navigering med solklara menyer, -ordentliga bilder och produktinformation. Som ett extra stöd för osäkra finns papperskatalogen enkelt tillgänglig i menyerna. Naturligtvis finns lagerstatus och måttabell.
www.ellos.se

5 Bytbil (14)
Det finns ett tillfälle när vi hellre väljer en annan annonsmarknad än Blocket - när vi ska köpa bil. Bytbil organiserar bilhandlare i ett riktigt bra söksystem baserat på bland annat modell, pris, kaross och antal mil. Här räknar vi snabbt ut vad drömbilen kostar att försäkra och finansiera. Vi kan även skapa ett garage av favoritbilarna. Helt enkelt bilhandlarsajternas Rolls Royce.
www.bytbil.com

6 Bokus (2)
Sveriges bästa bokbutik har blivit snyggare och tydligare. Bra korslänkar och rekommendationer.
www.bokus.se

7 Netonnet (8)
Nätbutik för hemelektronik som skapar oförskämt mycket köplust. Nu även med datorer.
www.netonnet.se

8 Cdon (12)
Nätets bästa musikbutik med både cd-skivor och nedladdningstjänst. Även film, spel och böcker. Snyggt, snabbt och funktionellt.
www.cdon.com

9 Adlibris (16)
Sveriges största bokhandel har fått en ny, mer funktionell, form.
www.adlibris.se

10 Inwarehouse (13)
Bästa datorbutiken med fantastiskt bra interaktiva köpguider och smidiga jämförelsefunktioner. www.inwarehouse.se

UT FRÅN LISTAN: Scandinavian Photo (4), Ikea (5), Antikvariat.net (6), Tradera.com (7), Zoovillage (9), Bokkap (10)

Årets nöjessajt

1 Glimz kommer att förändra svensk kortfilm (6)
Filmsajten Glimzs unika koncept kommer att förändra kortfilmens ställning i Sverige. Användarna får ett hyfsat stort flöde av kortfilmer - dokumentärer, fiktion, barn- och konstfilm - direkt på webben. Låga priser, bra betalningsmodeller och brett utbud gör tröskeln att pröva låg. Nu med ny fräsch och proffsig design, samt hög kvalitet på filmvisningen i datorn utan krav på särskilda program eller plugins. Dessutom - fokus på svenska produktioner!
www.glimz.net

2 Blip (2)
Blip är lika mycket community som spelsajt. Utmärkt gränssnitt och bra instruktioner bjuder in användaren. Här finns ett mycket stort utbud av alla upptänkliga spel, som har blivit ännu fler sedan förra året, och alltid tusentals användare att spela mot efter en enkel registrering. Communityn erbjuder många funktioner som egna sidor, klaner, ranking och topplistor. En annan nyhet är Blipbeat som säljer musik och ljudböcker. Glöm inte att moblogga.
www.blip.se

3 Bra film (1)
Dvd-uthyrningssajten Bra film är lika bra som förra året med en pedagogiskt enkel tjänst att förstå och ett massivt utbud av hyrfilmer. Å andra sidan har det inte hänt särskilt mycket nytt sedan sist. Massor av filmfakta, användares betygsättning och kommentarer samt tidningsbetyg hjälper dig rätt i filmvalet, medan rekommendationstjänsten knappast gör någon skillnad.
www.brafilm.com

4 Demoradio (ny)
Demoradio är en kul nykomling som utnyttjar kraften i både communityn och nätradion för att marknadsföra band utan skivkontrakt. En namnstark jury och lyssnarnas betyg bestämmer radiourvalet. Lyssna på tre olika kanaler, läs om banden, lyssna på klipp och köp enstaka låtar för så lite som 5,50 kronor låten. Icke etablerade band skaffar sig lätt en fanbase på denna nyskapande musikcommunity.
www.demoradio.se

5 Dvdforum (14)
Dvdforum, med ny tät design, är sprängfylld med superambitiösa dvd-recensioner där till och med bild- och ljudkvalitet samt extramaterial analyseras ingående. Ett utmärkt komplement till vanliga recensioner som vanligtvis fokuserar på själva filmen. Det enkla forumet är mer än livligt. Här finns även -härligt nördiga tjänster som dvd-auktioner och en tracker som håller ordning på din dvd-samling.
www.dvdforum.nu

6 Korsord (ny)
Schysst community där betalande medlemmar kan vinna priser när de knopat färdigt.
www.korsord.se

7 Radioseven (4)
Radioseven med dj:s från hela landet har fått en snygg och proffsig redesign. Självklart kan lyssnarna påverka kanalens spellista.
www.radioseven.se

8 FZ (5)
En gamingsajt med massor av nyheter och trogna besökare, helt utformad efter publiken: spelnördar.
www.fz.se

9 Dagensskiva (7)
Musiksajten Dagensskivas hjärta är de livliga forumen. Nytt för i år är rss-flöden och podcasting.
www.dagensskiva.com

10 SF Anytime (11)
SF Anytime är framtiden. Fortfarande en bra tjänst även om vi vill se ett större filmutbud.
www.sf-anytime.com

UT FRÅN LISTAN: Punkten.se (3), Skräckfilmsarkivet (8), Gamingeye (9), Musiklandet (10)

Årets community

1 Fotosidan ett nav i fotovärlden (5)
Fotosidan är internet i sitt esse och alla fotointresserades självklara nav på nätet. Kanonbra funktioner för att få kritik på sina bilder och tycka till om andras, läsa och skriva produktrecensioner, sälja sin gamla utrustning eller köpa ny, och mycket mer. En levande sajt man kan surfa länge på, oavsett om man själv vågar ladda upp sina bilder eller väljer att lurka. Vi tror på Fotosidan, och på många roliga efterföljare i andra kreativa kategorier.
www.fotosidan.se

2 QX (ny)
Qruiser är communityn som har revolutionerat gayvärlden och blivit kärnan för det mesta som händer i gaysvängen. Den är i första hand en mötesplats för homo-, bi- och transpersoner, och är inte bara utmärkt för att ragga på. Den bjuder även på bra möjligheter för den som inte ännu kommit ut att hitta gayvänner i närheten eller snacka anonymt. Skön sajt med skön stämning och en perfekt nisch - sällan har en sajt haft större inflytande över sociala mönster in real life.
www.qx.se

3 Lunarstorm (1)
Kidsens favorithak nummer ett ligger som alltid i topp när det gäller att utveckla nya, fräcka tjänster att lägga veckopengen på. Möjligheterna att kommunicera är lysande och sajten har gett unga en helt ny plattform att uttrycka sig och hitta lika-tänkande på. Lyckas hålla ihop innehållet i ett ramverk som till och med mamma hajar.
www.lunarstorm.se

4 Spraydate (2)
Spraydate har skapat en ny singelkultur och nätdejtandet som en gång ansågs vara lite pinsamt blir vanligare för var dag. Kontaktannonserna är långt borta i flirtiga och lite coola Spraydate. Här finns en schysst community-känsla där fokus, som sig bör, ligger på kommunikation, med bra och plånboksvänliga betaltjänster för din personliga marknadsföring.
www.spraydate.se

5 Mötesplatsen (ny)
Det lugna, personliga haket för den som vill ha en lite mjukare sajt med soft häng. Här känns nätlivet mer privat, med mindre fokus på flirt och sex och mer på umgänge och nya vänner. Attraherar många kvinnor genom sin kvalitetskontroll och sitt förbud mor sexkontakter. Skriver du snusk åker du ut, basta! En mysig oas i nätdejtingvärlden.
www.motesplatsen.se

6 Helgon (ny)
Cool nischcommunity som funkar. Punkare, gothare och andra med alternativa stilar är välkomna - vi svennar ombeds hålla oss borta.
www.helgon.net

7 Playahead (ny)
Partypinglor och hårdingar gör helt rätt i att hänga på Playahead. Tufft, snyggt och komplett med paparazzi-bilder från häftiga klubbar.
www.playahead.com

8 Shortcut (3)
Bra nätverkssajt för den karriärsugne, även om lika stor energi läggs på det privata. Utmärkt för akademiker som vill skaffa nya uppdrag - eller ny kompiskrets.
www.shortcut.nu

9 Vilda Webben(ny)
Trots att Vilda rent tekniskt inte helt hängt med sin tid består populariteten. Gemytligt och charmigt.
www.vildawebben.se

10 Habbo Hotel (ny)
I låtsatsvärlden Habbo glider du omkring med en avatar och dansar och snackar från rum till rum. Ungdomssajt som sticker ut.
www.habbohotel.se

UT FRÅN LISTAN: Allt för föräldrar (4)

Årets nyttosajt

1 Eniro slutar aldrig att förbättras (1)
Eniro försvarar förstaplatsen i nyttokategorin utan problem. Den svårslagna vinnaruppställningen innehåller smidig fliknavigering mellan webbsök från Google, nyhetssök från Retrievers 500 nyhetskällor, jobbsök med e-postbevakning, karttjänst, Gula Sidorna och telefonnummer till privatpersoner. Nya älsklingar är publicering av gratisannonser via mms (utmanar Blocket på allvar!) samt att vi får stava fel på Gula Sidorna. Eniro slutar aldrig att förbättras.
www.eniro.se

2 Wikipedia (ny)
En fantastisk idé som fungerar - användarna skapar själva sitt uppslagsverk vilket ger artiklarna bredd och ett djup, från allt från bloggar till Istanbul. När wikin Susning nu stängts för fri redigering växer Wikipedias svenska upplaga med tusentals nya artiklar i månaden. Just nu över 74 000 artiklar. Tydlig design och enkelt att redigera.
sv.wikipedia.org

3 NE (5)
Nationalencyklopedin är en självklar referens i alla sammanhang och när papper gulnar uppdateras NE.se fortlöpande. 4 000 experter har tagit fram 260 000 artiklar, engelsk ordlista, tusentals bilder, tabeller, ljud och animeringar. Saknas fakta ställer du en fråga direkt till experterna. Bara korsordstjänsten är värd 549 kronor om året.
www.ne.se

4 Posten (19)
Trots allt färre postlådor har det aldrig varit lättare att hitta en postlåda med rätt tömningstid. Postens zoombara brevlådekarta är sista minuten-postarens bästa vän. Snygg och enkelt att hitta, men det är tjänster som postnummersök, kollisök och e-postboxen som låter dig ta emot pappersräkningar elektroniskt som gör Posten till en vinnare. En liten, men god e-butik.
www.posten.se

5 Hitta (ny)
Hitta är nykomlingen som utmanade konkurrenten Eniro med en sådan renskalad nummerupplysning att Eniro blev tvunget att bygga om sökrutorna. Även kategorisökning för företag är föredömligt enkelt. Nummerupplysningen har en integrerad kartfunktion. Möjligheten att bygga upp en egen länksamling på sajten är ett embryo till en framtida personaliserad tjänst. Det går även att integrera Hitta i webbläsarna Firefox och Internet Explorer.
www.hitta.se

6 SMHI (ny)
SMHI har en suverän interaktiv vädertjänst med utförliga femdygnsprognoser i hela världen samt sjöväder, snödjup, lufttryck, algblomning - för att nämna några.
www.smhi.se

7 Google (ny)
Världens bästa söktjänst, helt utan lull-lull. Internet vore intet utan denna tjänst. Har även gjort det bus-enkelt att köpa sponsrade länkar.
www.google.se

8 Projektplatsen (ny)
Projektplatsen förenklar genom projektmodeller, kalender- och kommunikationsfunktioner samt allsköns resurshantering. Ett Lunarstorm för distansjobb.
www.projektplatsen.se

9 Dagens TV (ny)
Bästa tv-guiden som vaskar fram favoriterna från hundratals kanaler. Smart inspelningsfunktion.
www.dagenstv.com

10 Dina grannar (ny)
På hushållstjänsternas Blocket hittar du folk i kvarteret som kan fixa pc:n eller sitta barnvakt.
www.dinagrannar.se

UT FRÅN LISTAN: Susning.nu (3), Ticnet (4), Hemnet (6), Forskning.se (9)

Årets sajt - ekonomi & hushåll

Ny kategori.

1 Aktiedirekt gör det lätt att spara i aktier
Aktiedirekt har gjort det billigt och busenkelt att handla med aktier. Nätmäklaren vänder sig med sin intuitiva navigering och fräscha design till alla oss småsparare som går vilse på de stora mäklarsajterna. Ett genialiskt grepp av ägarbolaget Nordnet att skapa denna nischade mäklarsajt - det tror vi är framtidens nätmelodi. Samma grundtjänst men i ny skepnad, anpassad efter ny målgrupp - nybörjaren. Med nio spänn i courtage är segern given.
www.aktiedirekt.se

2 Skandiabanken
Skandiabanken håller ställningarna som Sveriges bästa nätbank. Designen är stilren, navigeringen enkel och funktionerna rikliga. Ett extra plus är att Skandiabanken lägger kraft på redaktionellt material - texter med till exempel varningar för pågående bedrägerier eller tips inför deklarationen. Dessutom bjuder Skandiabanken på en helt okej aktiemäklartjänst, perfekt för den som vill samla sina affärer på en enda sajt.
www.skandiabanken.se

3 Ica
Kombinationen kalasbra nätbank och fullmatad receptbank med läckra bilder gör Ica.se till en riktig toppsajt. Även om mixen recept och bank inte är given funkar konceptet utmärkt med sajtens kristallklara navigering. Självklart har Ica också hängt på hälsotrenden med folkbildning i att äta rätt. Bra tidsenliga extratjänster som möjligheten att spåra kaffet du just köpte tillbaka till arbetsförhållandena där bönorna odlades.
www.ica.se

4 Avanza
Nätets tyngsta mäklartjänst med de bästa funktionerna bland aktiemäklarna, bekvämt paketerade så att du vet vad du betalar för. Här finns ett rikt utbud av extra information och funktioner för börshajar - nu även med portföljanalys. Heltäckande företagsinformation. Hög inlärningströskel, men väl värt besväret.
www.avanza.se

5 Tasteline
Trendkänsliga Tasteline fortsätter att bli bättre - och toppar matsajterna i fråga om interaktivitet. Communityn frodas samtidigt som Tasteline är fortsatt starkast på dryckessidan med ett spännande vintips för var stund i livet. Smalmatsidan har utvecklats med fräscha Tastelight med bra redaktionellt material och smalrecept för hälsomedvetna. Ganska dyrt, men du kommer långt utan att betala.
www.tasteline.com

6 Fass
Sann folkbildning som gör förskrivningen av läkemedel transparent för patienten. Informationen för vårdpersonal är öppen för alla - föredömligt.
www.fass.se

7 Arla
Massor av smaskiga recept och bra information om kost och sjukdomar, utan jobbiga reklambudskap.
www.arla.se

8 Etrade
Perfekta aktiesajten för daytraders. Avancerat och fylligt med en lysande portföljsammanställning.
www.etrade.se

9 Bolåndirekt
Ansök om lånelöfte och administrera dina amorteringar. Smarta online-tjänster med ett seriöst och professionellt intryck.
www.bolandirekt.se

10 Infomedica
Bra sjukdomsinformation och en växande databas om läkemedel. Storfavorit är den lysande barndelen - efter att ha sett ”Billy Bläckfisk får ett stick” är vi inte rädda mer.
www.infomedica.se

Årets sajt - Sport & spel

1 Svenska Spel ett föredöme bland spelsajter (2)
Svenska Spel har fortsätt satsa på sin webbplats under året som gått. Med sin ursprungliga konsekventa och tydliga form har företaget utvecklat många nya funktioner och spelformer som är enkla, snygga, tilltalande och som följer en tydlig profil. Numera finns alla de stora spelen, som måltipset, lången, triss och keno, på nätet. Och de funkar minst lika bra i webbform som i tobaksaffären. Vi gillar de tydliga menyerna, den smidiga navigeringen och överblicken. Svenska Spels sajt är föredömlig vad gäller avsändare, regler och information om risker och spelansvar.
www.svenskaspel.se

2 Expekt (4)
Expekt är snyggt och sparsmakat designad. Trots att det finns många funktioner är sajten varken trång eller krånglig. Expekt lyckas förmedla känslan av förtroende. En enkel, men välfungerande sökfunktion gör det lätt att hitta. Vi saknar dock möjligheten att frivilligt kunna begränsa spelandet. Men med låga insatsnivåer och enkla utbetalningsrutiner känns ändå girigheten långt borta.
www.expekt.com

3 Svenska Fans (1)
På Svenska Fans skriver just fansen om sina egna lag som de följt i åratal i med- och motgångar vilket skapar ett perfekt komplement till professionella sajter. Här bjuds på uppfriskande nya perspektiv och smaskig insiderinformation. Medlemsdelen liknar allt mer en fullfjädrad community. Fantv visar intervjuer, och matchresultat i realtid är en annan bra tjänst. Men sajten är fortfarande ful och ganska svårnavigerad.
www.svenskafans.se

4 Svenskfotboll (6)
Svenska Fotbollförbundets välfyllda sajt skriver om allt inom svensk fotboll. Materialet toppas av bra krönikor om allt från juniorverksamheten till domarnas syn på spelet. Formen är luftig och tilltalande, trots ett digert innehåll. Navigeringen är enkel och mycket tydlig. Dessutom bra hantering av bildmaterial, mycket intressant extramaterial och information i lättillgängligt format. I supportershopen beställer du landslags-tröjan med ditt namn och nummer.
www.svenskfotboll.se

5 ATG (9)
När vi spelar på hästar är det ATG som gäller. För den som prövat pappersvarianten är sajten inte särskilt krånglig att ta till sig - innehållsrik men ändå överskådlig och lättbegriplig. Mycket statistik, en välfylld -nyhetssida, livesändningar av lopp, direktrapporter från banan, tips och intervjuer fram till start gör spelandet upplyst. Navigeringen är exemplarisk, -både till form och funktion.
www.atg.se

6 Sportal (3)
Innehållet är Sportals adelsmärke med många och välskrivna nyheter. Formen känns dock något amatörmässig.
www.sportal.nu

7 Unibet (5)
Unibet är överskådlig med bra utbud av spel, koncentrerat på det intressanta. En relativt otydlig navigering drar ner betyget något.
www.unibet.com

8 Ladbrokes (10)
En brokig sajt med en hel del nyskapande flashspel förutom alla möjligheter att spela på sportresultat, schlager-EM och politiska val.
www.ladbrokes.com

9 Fotbolldirekt (11)
Full och initierad nyhetsbevakning även mellan säsongerna av främst svensk fotboll.
www.fotbolldirekt.com

10 Min Sport (8)
Bra bevakning av svensk och utländsk sport i snygg form. www.minsport.se

UT FRÅN LISTAN: Betsson (7)

Årets myndighetssajt

1 Webben är Skatteverkets bästa fönster(2)
Sveriges bästa myndighetssajt har enkel och tydlig design som gör det lätt att hitta rätt. Tjänster för skattejämkning, företagsregistrering och deklarationer gör att Skatteverket fullständigt sopar banan med Myndighetssverige. Sajten utnyttjar internets interaktiva fördelar fullt ut med e-tjänster som räknar ut skatt, taxeringsvärde och förmånsvärde för bilen. Det fullmatade blankett- och broschyrarkivet är en fröjd för den ordningssamma och frågetjänsten via mejl är effektiv.
www.skatteverket.se

2 Tullverket (ny)
Det virtuella tullkontoret är den mest konsekventa satsningen på 24-timmarsmyndigheten i Sverige. De målgruppsinriktade menyerna är ett föredöme för alla. Nybörjare bjuds på interaktiva tullskolor och proffsen hittar enkelt den mest kvalificerade informationen. Tullkalkylatorn räknar ut vad dvd:n från USA egentligen kostar när den fastnar i tullen. Blankettarkivet går inte av för hackor och norrmän som vill resa hit med älgstudsaren kan anmäla sig på webben.
www.tullverket.se

3 Försäkringskassan (3)
Försäkringskassans e-tjänster gör livet lättare för föräldrar med sjuka barn och arbetsgivare med sjuk personal. Alla blanketter och broschyrer man kan tänka sig går att ladda ner. Många låter e-tjänsten förpassa pappersblanketterna till historiens skräphög. Smart målgruppsnavigering och information om allt du behöver veta gör inte sajten sämre. Information på nio språk plus lätt svenska visar att myndigheten tar sitt uppdrag på allvar.
www.fk.se

4 Vägverket (ny)
Det gör inget att designen är en smula tråkig. Vägverket skulle kvala in på listan med enbart sin fantastiska trafiktjänst där en zoombar Sverigekarta ger dig full koll på väglag, vägarbeten, olyckor, färjor med länk till tidtabell och rastplatser runt om i Sverige. Den nås även via wap och pda. På sajten kan du också beställa registreringsbevis, boka uppkörning eller läsa allt om bilimport. Information på 16 språk är sannolikt ett rekord.
www.vv.se

5 Konsumentverket (1)
Innehållet tillsammans med en stilren design ger Konsumentverket en plats i toppen. Förutom den omfattande konsumentinformationen finns här Sveriges bästa interaktiva köpguide, Begbilguiden, tillsammans med olika kalkyltjänster som gör livet som konsument lättare. Bra konsumentnyheter från Råd & Rön och ett extra plus för Tptest som fått tyst på bredbandsoperatörernas lögner om hastighet.
www.konsumentverket.se

6 Bolagsverket (ny)
Interaktiva starta eget-guider, e-tjänster för företagsregistrering och näringslivsregister gör det enkelt att starta företag.
www.bolagsverket.se

7 Studera(7)
Den självklara startpunkten för alla som vill studera vidare. Klarar du online-högskoleprovet kan du -leta fram rätt kurs med den avancerade sökfunktionen.
www.studera.nu

8 Bilprovningen (ny)
En sparsmakad sajt med en utmärkt bokningsfunktion för bilprovning. Föredömligt med löftet om att svara på e-post inom 24 timmar.
www.bilprovningen.se

9 Min pension (ny)
Minpension.se tar reda på vilka pensioner du har och räknar samman hur mycket du får. Gör ett krångligt pensionssystem enkelt.
www.minpension.se

10 Regeringen (5)
Snygg sajt med en klar och tydlig struktur, allt finns nedladdningsbart och multimediepresskonferenser är regel.
www.regeringen.se

UT FRÅN LISTAN: CSN (4), Riksdagen (6), -Arbetsförmedlingen (8)

Årets resesajt

1 Avinet revolutionerar charterflyget (ny)
Flygmäklare har funnits länge, men Avinet är först i världen med att flytta ut verksamheten på nätet. Lägg en förfrågan på den strama och enkla sajten och alla stora svenska flygbolag kan lämna anbud. Det går att chartra allt från ett litet taxiflyg till stora jetplan och att köpa billiga individuella resor där Avinet själva chartrar plan för att bjuda ut. De anslutna flygbolagen får via e-post och sms information om förfrågningarna och kan lägga bud på resan.
www.avinet.se

2 Luftgrop (7)
Luftgrop är resebyråernas -värsta mardröm. Den hittar bästa priset på flygresan, hotellet och hyrbilen oavsett om bolagen betalar -avgift till shoppingagenten eller inte. Trots ful design och långsam sökmotor är Luftgrop tveklöst en försmak av en framtid utan resebyråer och lägre priser. Funktioner som Veckans bottenkap är plågsamt lockande för -resesugna och de som planerar kan pricka in rätt resedatum med hjälp av prisstatistik över året.
www.luftgrop.se

3 Flygvaruhuset (ny)
Flygvaruhuset är en resebyrå som kommer att överleva. Nätets bästa resebyrå har tydliga sökresultat och bra prisjämförelser på resor, hotell, hyrbilar och charterresor. Det är enkelt att söka, beställa och betala. Formen är avskalad, sökresultaten överskådliga med möjlighet att enkelt flytta resan en till tre dagar framåt eller bakåt i tiden. Priserna är konkurrenskraftiga och det går att lyfta telefonluren om nätet gör dig osäker.
www.flygvaruhuset.se

4 My Travel (1)
My Travel är Sveriges bästa chartersajt med den effektivaste sökningen och enklaste navigeringen. Här samsas charterbolagen Ving, Always och Globetrotter. -Resenären hittar snabbt den viktigaste informationen om resmålen. Registrerade medlemmar kan spara hotell de gillar, resmål och resförslag och bevaka sista minuten--resor. My Travel har också ett stort utbud av riktigt bra nedladdningsbara guider för charterresenären.
www.mytravel.se

5 Travellink (ny)
Travellink är bästa affärsresebyrån på nätet med stram affärsmässig design. Inget onödigt tynger den trovärdiga layouten på företagssidan. Det är enkelt att söka och beställa flygresor för både företag och privatpersoner. Förutom en effektiv internettjänst har resenärerna tillgång till kundtjänst 24 timmar om dygnet. En liten bonus är de välskrivna nedladdningsbara reseguiderna i samarbete med Vagabond.
www.travellink.se

6 Solresor (ny)
Solresors gulglada sajt har -fattat vad det handlar om. Vi vill -beställa resor utan krångel och -onödiga utbroderingar. Extra plus för info om platstillgång.
www.solresor.se

7 Skistar (ny)
Skistar öppnar fjällvärlden för onlinebokning av boende, liftkort, skidskola och skidutrustning. Inte svårare än att köpa några böcker på Adlibris.
www.skistar.com

8 STF Turist (ny)
Svenska Turistföreningen har en utmärkt vandrarhemsguide som är sökbar via Sverigekarta. Många vandrarhem erbjuder onlinebokning.
www.stfturist.se

9 Kalimera (ny)
Kalimera är en personlig guide till den grekiska övärlden vars främsta tillgång är ett livligt forum där resenärerna generöst delar med sig av sina erfarenheter.
www.kalimera.nu

10 Resfeber (ny)
Resfeber säljer in resor på ett effektivt och trevligt sätt. Hotellguiderna med kartor och massor av bilder är bättre än det mesta vi har sett.
www.resfeber.se

UT FRÅN LISTAN: Travelstart (2), Backpacking.nu (3), Ticket (4), Fritidsresor (5), Resedagboken (6), Flygtorget (8), Mr Jet (9)

Årets sajt - kultur & debatt

Ny kategori.

1 Snygga kulturnyheter hos Nummer
Riksteaterns Nummer är en snygg nättidning som skriver om svensk scenkonst i nyhetstakt. Tidningen är långt ifrån teaterdammig utan gör ambitiös webb-tv och bra reportage. Toppentjänsten Scenguiden är kalendariet som listar alla intressanta teaterföreställningar runt om i Sverige, med -länkar direkt till biljettkassan på nätet till många av föreställningarna. Kul att även -läsarna får komma till tals med sina favoriter.
www.nummer.se

2 Epigon
Epigon är ett stilrent nätmagasin, drivet av unga hungriga journalister med en vilja att göra skillnad. Här kan vi läsa initierade reportage om allt möjligt inom kultur, samhälle och politik. Designen är stram och vilsam. Nättidningen har även knoppat av ett pappersmagasin samt en kursverksamhet. Det bästa är ändå Dagens debatt där dagens skörd av debattinlägg i dagstidningarna sammanfattas - en lysande och nyskapande webbtjänst. Går att få mobilt.
www.epigon.nu

3 Art Liberated
Den provokative konstnären Palle Torsson och Piratbyrån ligger bakom Art Liberated, ett konstnätverk som samlar provocerande konst som utmanar konventioner, juridik och själva konstbegreppet. Spännande initiativ som fungerar likt en konstportal för udda verk. Här hittar man kända verk som Lars Vilks egna land Ladonien och Pål Hollenders omtalade film Pelle Polis, men också mer udda som Björn Kjelltoft som kissat i Duchamps pissoar och gjort kopior av Ulrica Hydman-Valliens design på PET-flaskor.
www.artliberated.org

4 Omkonst
Omkonst skriver konstnärer initierat om andra konstnärers utställningar. En snygg tidning som är förvånansvärt lättillgänglig. Kul form av kulturjournalistik som fler borde ta efter. Det är skönt navelskåderi i en lagom publikfriande form. Vi saknar dock forum och möjlighet att kommentera artiklarna.
www.omkonst.com

5 Piratbyrån
Piratbyrån är en debattsajt för fri spridning av kultur utan krånglig upphovsrätt. Med en kaxig men kunnig ton serveras nyheter om fildelning, upphovsrätt och patenträtt. Sajten kommenterar med stor insikt skeenden inom fildelningsvärlden, och försöker vara så breda att alla ska förstå dem - och börja fildela. Bra guider om fildelning och kopieringsskydd. Om du vill stöjda verksamheten kan du alltid köpa en t-shirt i butiken.
www.piratbyran.org

6 Dagens Bok
Lättillgängliga och initierade recensioner av allt från potentiella nobelpristagare till deckare via gamla klassiker och ett livligt forum om litteratur.
www.dagensbok.com

7 Miniatyr
Miniatyr smälter samman -nättidskriften och skrivarsidan. Här publiceras snyggt bildsatta dikter, noveller och essäer som granskats av en redaktion.
www.miniatyr.se

8 Etc
Orädd samhällsjournalistik från vänster blandas med objektiv nyhetsjournalistik. En enkel sajt med nyheter som andra missar.
www.etc.se

9 Smedjan
I tankesmedjan Timbros -tidskrift Smedjan diskuterar namnkunniga debattörer kultur och -samhälle utifrån ett marknads-liberalt perspektiv.
www.smedjan.com

10 Superlounge
Som en överlevare från -dotcom-åren står Superlounge kvar som om ingenting hänt. Om modern kultur, förpackat i flashbaserad och färgglad design anno 2000.
www.superlounge.com