Trenderna: Även gamla institutioner kan hänga med

Det stora tunga universitetet i sten med gigantiska föreläsningssalar och en allvetande professor längst fram? Jo, det finns ju fortfarande, men en sak är tydlig inom utbildningssektorn - fler och fler börjar se webbens möjligheter som kunskapsspridare.

På de stora universitetssajterna är det dock fortfarande mycket som är sig likt. Informationen delas in i avdelningar som utbildning, forskning, samverkan och bibliotek och det är just information som är ledordet. Designen är statisk, allt får lika mycket utrymme och tjänsterna lyser ofta med sin frånvaro. Men årets bästa utbildningssajter bör kunna inspirera till en hel del nya grepp. På Högskolan i Dalarna, som erbjuder många distanskurser, experimenterar man med webben som klassrum på sätt som fler borde utnyttja. Och Matteboken.se är ett ideellt initiativ som nyttjar webbens interaktivitet.

Övriga på listan visar att det med snygg design, gärna responsiv, går att möta besökarna på ett sätt som är långt ifrån universitetens tunga tegelstensväggar.

Fakta

Vem som blir Sveriges bästa e-handelssajt avslöjar vi på prisutdelningen den 23 januari. Då offentliggör vi också juryns motiveringar. Anmäl dig till Topp100-galan här!