Sedan 1996 har Internetworld utsett Sveriges hundra bästa sajter. Det är ett uppdrag vi tar på största allvar.

Arbetet med att hitta Sveriges bästa sajter pågår hela året. Juryn, som består av Internetworlds redaktion och fasta medarbetare, jobbar dagligen med att bevaka den svenska webben och den digitala utvecklingen i stort. På det sättet skaffar vi oss en god grund att stå på när vi ska kora de bästa sajterna. Men inför Topp100 gör vi ännu mer dedikerad research. Vi dyker ner i olika nischer och kategorier, tittar noga på sajterna där och försöker att ännu bättre förstå just deras verklighet och förutsättningar. Vi tar också emot flera hundra nomineringar från webbsveriges alla hörn som juryn tittar noga på. Vi kontaktar också sajtansvariga och insatta personer i branschen för att bättre förstå utvecklingen på de svenska sajterna.

När vi tittar på sajter så bedömmer vi dem efter kriterier som till exempel struktur, design, användarvänlighet, tilltal och redaktörskap samt innovation och utvecklingskraft. Självklart väger olika kriterier olika tungt beroende på vilken typ av sajt det gäller. Don efter person, så att säga.

Topp100-listan är traditionellt indelad i olika kategorier. Därmed kan vi ställa sajter mot varandra och jämföra dem. Olika saker är viktiga för sajter i olika kategorier.

Juryn tittar på sajterna i egenskap av besökare i första hand. Vanligen fokuserar Internetworld mest på de digitala affärerna. Men i Topp100 tar vi den vanliga besökarens perspektiv – men bra sajter ur användarperspektiv är också ofta bra sajter ut affärsperspektiv.

De nominerade sajterna presenteras kategori för kategori på Internetworld.se de närmaste veckorna. Vinnarna som utses till Sveriges absolut bästa inom sina kategorier presenteras den 23 januari på Topp100-galan.

Nu kör vi!


Johan Larsson är redaktör på Internetworld. På Twitter är han @johanlarsson.


Fakta

Topp100-juryn består av Internetworlds redaktion och fasta medarbetare.