Med start i eftermiddag börjar vi presentationen av de nominerade – sedan följer de nominerade i en kategori varje dag. Vinnarna presenteras på den stora galakvällen i Stockholm den 23 januari 2014.

Att över huvud taget göra en lista över sajter rymmer en hel del uppenbara problem. Vad är en sajt? Vad är en app? Vad är svenskt? Internet håller på att glida in i det mesta i våra samhällen och vi använder internet på enormt många olika sätt.

Men det hindrar inte att det finns många projekt och massor av duktiga personer som faktiskt bygger otroligt bra, spännande, lönsamma och innovativa sajter idag. Vår lista är ytterst en hyllning till just dessa webbredaktörer, utvecklare, designers och företagsledare som ständigt tar nya kliv, ständigt utvecklar och som aldrig nöjer sig.

Det finns många trender i år som kommer att skymta när de nominerade så småningom presenteras: Mobilt är extremt viktigt just nu. Det sociala påverkar våra sajter på så många sätt. Öppen data, big data och webbanalys bidrar på sina respektive sätt till att våra sajter idag är smartare, mer i takt med tiden och kanske till och med snyggare än någonsin.

Det finns säkert dem som hävdar att vi är på väg mot något annat, där våra vanliga sajter är mindre viktiga. Det är bara sant om man tror att internet är ett nollsummespel. Men det är det ju inte: webben växer, frodas och utvecklas parallellt med att det händer mycket annat spännande kring internet of things, quantified self, sociala medier och massor av annat.

År 2013 var ett bra år på webben. Och jag hoppas såklart – precis som vanligt – att alla som nu får sina sajter nominerade de kommande veckorna gläds åt ett riktigt bra jobb under året. Bra jobbat!


De nominerade i varje kategori kommer presenteras på internetworld.se, en kategori varje vardag fram till julafton.


Magnus Höij är chefredaktör på Internetworld. På Twitter är han @magnushoij.

Fakta

Läs mer om vinnarna här