Det blev många och långa diskussioner kring jurybordet för Internetworlds redaktion under arbetet med att sammanställa Internetsveriges viktigaste topplista: Sveriges 100 bästa sajter. Det enda som redan från början stod klart var vinnaren. SR.se uppfyller nämligen samtliga av de krav vi ställer på en vinnarsajt - aktualitet, bra gränssnitt, hög kvalitet och intelligenta tillämpningar av de möjligheter Internet erbjuder - och gör det med råge dessutom.

Även det andra stora public service-bolaget, SVT, som förra året fick schavottera med utmärkelsen Sveriges sämsta sajt, har ryckt upp sig rejält och kniper en hedersam tredjeplats. Tvåa är nyligen relanserade Eniro.

Juryn har även utsett flygbolaget SAS sajt till Sveriges sämsta. Om SAS webbsajt är representativ för företaget som helhet förstår vi precis varför boksluten visar röda siffror. För det stora flygbolagets sajt saknar motstycke när det gäller användarovänlighet.

Här är topplistan (med förra årets placering inom parentes):

1 Sveriges Radio (6)
Sveriges Radios webbsajt har sakta men säkert arbetat sig upp till förstaplatsen genom att år efter år utveckla och förbättra sina tjänster. Detta är public service när det är som bäst. Här finns tio webbradiokanaler av vilka flera bara går att lyssna på via webben. Här finns en ledande nyhetsservice där vi både kan hitta lokalnyheter och ladda ner extra godbitar som Schymans tveksamma skatteavdrag. Den fylliga programinformationen med exempelvis kompletta spellistor och Musikguiden, som lotsar dig till rätt radioprogram, är en guldgruva för musikälskare. Här finns förstås nedladdningsbara ljudklipp i massor - men också en klar ambition att utveckla både radion och Internet som medium. Radioteater i 5.1 multikanals-format och den gränsöverskridande kulturkanalen SR C visar tydligt hur framåtblickande Sveriges Radio är. Lägg till allt detta en utmärkt barnsajt och härliga communityn P3 Star - och sällan har en mer värdig vinnare korats.
www.sr.se

2 Eniro (ny)
En komplett och slimmad söktjänst med världens bästa sökmotor, Google, under huven. Ett sparsmakat länkbibliotek av högsta kvalitet med det mesta en surfare behöver. Nyhetsberoende och faktasökare kan hålla koll på 500 nyhetskällor med den utmärkta nyhetssöktjänsten. Dessutom har de fantastiska Gula sidorna med telefonnummer och adresser till privatpersoner och företag integrerats sömlöst i tjänsten. Svenska surfare har fått en självklar utgångspunkt i Eniro.se.
www.eniro.se

3 Sveriges Television (ny)
Vi har med glädje sett den sajt vi förra året utnämnde till Sveriges sämsta förändras till det bättre. Kanske fick utnämningen fart på SVT. Den taffliga navigeringen har försvunnit, liksom de buggiga gratisskripten. Idag är sajten snygg, användarvänlig och inte minst innehållsrik. Här finns nyheter av högsta klass, en barnsajt som är bäst i Sverige och ett otal fullmatade programsajter, från Uppdrag granskning till Värsta språket. Svt.se reste sig på 9 - och slog knockout.
www.svt.se

4 Konsumentverket (17)
Konsumentverkets webbsajt är ovärderlig för alla som vill ha koll på pengarna. Elprisguiden, guiden till begagnade bilar och bredbandstestet Tp-test är bara några av de suveräna tjänsterna. Lägg till tester och nyheter från Råd & Rön, specialsidan Våga Handla som lär unga att bli kritiska konsumenter och en faktabank om våra rättigheter som konsumenter och du har en föredömlig myndighetssajt som varken är träig eller byråkratisk. Det här är bästa myndighetssajten.
www.konsumentverket.se

5 Aftonbladet (5)
En explosion, ett vm-guld, en nakenchock. Vart går vi först? Till Aftonbladet.se förstås, det sitter i ryggmärgen. Ingen är snabbare med de senaste nyheterna. Men sajten har fler styrkor än så. Dynamiken och uppfinningsrikedomen är påtaglig, läsarna interagerar genom enkäter och diskussioner och nya tjänster tilkommer ständigt. Med succésatsningen Viktklubben visar man också att det går att ta betalt på nätet - bara man har en tillräckligt attraktiv produkt.
www.aftonbladet.se

6 Pricerunner (4)
Shoppingagenten som alltid hittar billigaste prylen när du ska köpa hemelektronik, kameror, böcker, filmer eller skivor. Sökfunktionerna och prylfakta hjälper dig dessutom att välja vilken modell just du behöver.
www.pricerunner.com

7 Lunarstorm (1)
Hela landets ungdom trängs på Lunarstorm, som fortsätter att utvecklas och är Sveriges i särklass bästa community. Lunarstorm är inte bara en sajt, det är en hel livsstil.
www.lunarstorm.se

8 SF Anytime (ny)
Äntligen fick vi så en riktig bredbandstjänst som utnyttjar nätets fulla potential. Läcker layout, smidig betalning och, framför allt, massor av film gör SF Anytime till Sveriges absolut bästa nöjessajt.
www.sf-anytime.com

9 DN (7)
Stilren layout, trovärdig journalistik och förträffliga tjänster. Dagens Nyheter har en sajt vi kan luta oss mot när det blåser.
www.dn.se

10 Susning (ny)
Ett interaktivt uppslagsverk, lika enkelt att hitta i som att bidra till. Wikisajten Susning.nu slår oss med häpnad varje gång och visar nätet från dess allra bästa sida.
susning.nu

11 My Travel (9)
12 Netonnet (26)
13 RSV (25)
14 Tv4 (3)
15 Brafilm (ny)
16 AMS (29)
17 Blocket (69)
18 Infomedica (54)
19 Yahoo (19)
20 Clas Ohlson (24)