Utbildning:

Antagning.se

Enkelhet har alltid varit en vinnare på webben och Antagning.se gör det komplicerade extremt enkelt och tydligt. Med användaren i centrum, inte avsändaren, blir webbtjänsten ett föredöme för hur många fler myndigheter och organisationer kan arbeta. Antagning.se, med systersajten www.universityadmissions.se, öppnar dörrarna för hela utbildningsvärlden och drar sitt tydliga och viktiga strå till den stora utbildningsstacken.
www.antagning.se

Organisationer:

Socialdemokraterna

Svenska partisajter utvecklas ständigt. Valrörelsen på nätet pågår hela tiden. Självklart i de sociala nätverken, men webben är fortsatt en avgörande resurs för den som vill söka fakta, information och ett sammanhang. Ingen av de svenska partierna gör detta mer ambitiöst, genomarbetat och konsekvent än Socialdemokraterna. Åter igen.
www.socialdemokraterna.se

Myndigheter:

Riksdagen

Riksdagens sajt har länge varit imponerande i sin omfattning, öppenhet och i det målmedvetna arbetet med att sprida information om riksdagens arbete. Nu är omgörningen färdig och resultatet är utmärkt. Vi gillar såklart webb-tv-inslagen från kammaren, det pedagogiska arbetet med att förklara demokratins grunder och djupet i informationen, där det mesta går att hitta. Nu hoppas vi bara att förändringsarbetet fortsätter i samma takt.
www.riksdagen.se

Kommun:

Stockholms stad

Med sin satsning på öppna data och api-portalen Open Stockholm samt flera nya tjänster som tillsammans fokuserar på invånarnas behov är Stockholm.se Sveriges bästa kommunsajt. Under året har befintliga och nya e-tjänster utvecklats. Samtidigt har design och användbarhet förbättrats på i princip hela sajten. Kommunen har även bidragit med koden från sitt jämförelseverktyg när Karlstad kommun ville skapa ett liknande koncept. Stockholm.se är i framkant på riktigt.
www.stockholm.se

Sök:

Hemnet

Det har varit ett bra år för Hemnet. Nya appar för Ios och Android samt flera förbättringar av tjänsten i sig gör Hemnet till Sveriges bästa söksajt. Nu finns till exempel funktioner som sökindex för hur stort intresse det finns för olika bostadsområden, en förbättrad kartvy samt även lite mer udda nyheter som samarbetet med Kronofogden. Satsningen på att ta hem utvecklingen inhouse har lönat sig.
www.hemnet.se

Livsstil:

Mazily

Mazily lyckas med två intressanta saker; de gör en nischad dejtingsajt med fingertoppskänsla inom ett relevant område och de har skapat en riktigt spännande tjänst som hämtat moderna funktioner och tänk från de senaste årens sociala medieutveckling. På detta sätt stakar de ut en löftesrik framtid för dejtingtjänster som inte tycker att mer nödvändigtvis alltid är bättre.
www.mazily.com

Finans och försäkring:

Trygg-Hansa

Med en ny, responsiv design kan man slå världen med häpnad. Trygg-Hansas luftiga, ljusa och samtidigt färgrika omgörning lyckas få oss att tycka att försäkringar är kul – både på datorn och i mobilen. De olika försäkringarna är tydligt uppdelade och informationen lättöverskådlig. Trygg-Hansas nya plattform är ett föredöme för företag i ledande marknadspositioner.
www.trygghansa.se

Turism:

Göteborg.com

Göteborgarna har mycket att visa upp och de gör det bra på webben. Goteborg.com lockar vidare till boende, evenemang och bara läsning på sajten. Snygg integration av kartor, genomarbetat arbete med sociala medier som syns väl på sajten och ett överflöd av idéer gör att Göteborg blir vår favorit bland turistsajterna.
www.goteborg.com

Prisjämförelse:

Prisjakt

Prisjakt står inte still. Förutom att lansera sin tjänst i Storbritannien och Nya Zeeland sjösattes också en ny design i slutet av året. Att göra sajten responsiv är nästa uttalade steg och det är ingen tvekan om att teamet bakom sajten jobbar hårt för att vara Sveriges bästa prisjämförelsesajt med små men märkbara förbättringar hela tiden.
www.prisjakt.nu

E-handel:

Byggmax

Byggmax har en unik nisch som de hanterar väldigt bra på webben. Att sälja byggmaterial till glada amatörer kräver fingertoppskänsla och finess. Och det har den här sajten. Genom att koppla ihop varorna i sortimentet med konkreta exempel på projekt som inspiration och i imponerande utsträckning erbjuda instruktionsmaterial som filmer och beskrivningar blir sajten ett skolexempel på hur alla e-handlare bör jobba.
www.byggmax.com

Mat:

Mathem

Med Mathems snygga och vassa appar kan vi handla vår mat när vi sitter på bussen, eller fixa helgmaten under det tråkiga jobbmötet. Funktionen att lägga hela recept, kompletta med alla varor och utskrivna instruktioner, direkt i shoppingkassen förenklar vardagen för kunderna. Och vi gillar den nya, smarta widgeten som gör att vi med ett enkelt klick kan lyfta ingredienserna från systersajten Tastelines tusentals recept direkt in i vår shoppingkasse hos Mathem.
www.mathem.se

Träning och hälsa:

Funbeat

En seriös satsning på avancerad träningsstatistik med snygga, smarta rapporter har tagit träningssajten Funbeat till nya höjder. Här ryms oanade möjligheter för kalenderbitaren att övervaka och optimera sin träning. Vi gillar också de sociala funktionerna med kopplingar till Facebook, det känns givet för en träningssajt – och app – år 2013.
www.funbeat.se

Resor:

Ving

Med en imponerande och även inspirerande närvaro i de sociala kanalerna och en mobil strategi som trumfar konkurrenternas svingar sig Ving tillbaka upp på tronen som Sveriges ledande researrangör på nätet. Att hitta samt boka sin charterresa har aldrig varit lättare –oavsett om det sker från dator, surfplatta eller mobiltelefon.
www.ving.se

Underhållning:

TV4

TV4 står för årets makeover. Den helt omgjorda och numera responsiva sajten lyfter och tydliggör guldkornen bland tv-programmen genom att ersätta plottrighet med fullt fokus på en sak i taget och gör plattformen till en värdig vinnare. Nya TV4 Play, med möjlighet att se TV4-gruppens samtliga tv-kanaler live via streaming, är unik i sitt slag i Sverige.
www.tv4.se

Nyheter:

Aftonbladet

Aftonbladet.se är som en haj – ständigt i rörelse men samtidigt alltid i grunden den supereffektiva varelse den alltid har varit. En kompetent nyhetsmaskin. Aftonbladet har kritiserats genom åren för att ha en ful sajt, dålig journalistik och spekulativa rubriker och bilder. Men samtidigt är ALLA där. Och har så varit de senaste åren. På webben i mobilen och surfplattan. Rent objektivt: För digital nyhetsrapportering slår ingen dem på fingrarna i det här landet.
www.aftonbladet.se