När Sveriges 100 bästa sajter presenteras under en gala på Nalen i Stockholm på torsdag 17 januari finns det flera nyheter. Framför allt är det en bredare Topp 100-lista än tidigare år.

Med webbtänk närvarande i alla delar är många projekt mycket mer än bara sin sajt. Även om sajten fortfarande är grunden har juryn i år har också tagit hänsyn till andra digitala tjänster, som exempelvis appar.

– Det blir allt svårare att veta var den vanliga sajten slutar och exempelvis den mobila börjar. Därför har vi tittat extra på hur de svenska sajterna arbetat med mobiltjänster, appar och andra digitala initiativ, säger Magnus Höij, chefredaktör för Internetworld, tidningen som ligger bakom Topp 100-listan.

Det har varit en tuff utmaning för juryn att plocka fram 100 sajter bland de många, många hundra som har nominerats via internetworld.se, kommit in andra vägar via tips och dykt upp under året i Internetworlds dagliga arbete.

– Topp 100 är ett arbete som pågår hela året. Vi tittar kontinuerligt på nya sajter, sajter som förändrats, sajter som får ny design och sajter som får nya funktioner, även om juryn sedan sammanträder i slutet av året, säger Katarina Strömberg, redaktionschef på Internetworld och sammankallande i Topp 100-juryn.

Viktiga punkter när sajterna utvärderas är utvecklingskraft (vad har hänt sedan förra året?), innehåll (kundnytta och kvalitet), öppenhet (hur sajten använder nätets dynamik, som api:er och kopplingar till sociala medier), form och funktion samt affärsutveckling.

I år har juryn även tittat extra på hur sajterna jobbar med mobilitet. Finns det någon mobilsajt? Används responsiv design? Och vilka ytterligare funktioner finns i form av appar och andra sidotjänster?

– Det går inte att överskatta betydelsen av det mobila internet i dag. Allt fler surfar i mobilen, allt fler förväntar sig att sajten har koll på var du befinner dig. Har din sajt inte stöd för den mobila besökaren tar du en stor affärsrisk, säger Magnus Höij.

Om juryn tyckte att 2011 var något av ett mellanår har det hänt desto mer på webben under 2012.

– Vi ser allt fler sajter som använder responsiv design och de mobila satsningarna börjar slå igenom på bred front. 2012 var ett riktigt bra webbår, säger Katarina Strömberg.

Klockan 18.00 öppnas dörrarna på Nalen, där det avslöjas vilka sajter som tar hem vinsterna i respektive sajt och vilken sajt som tar hem det prestigefyllda totalpriset Årets bästa sajt. Vill du gå på galan? Anmäl dig här senast i dag.

Här på internetworld.se presenteras kategorivinnarna löpande och här hittar du också vår webb-tv-sändning från galan.

Läs mer om vilka sajter som är nominerade till årets Topp100 här.

Fakta

E-handel
Nyheter
Livsstil
Sök
Prisjämförelse
Kommuner
Organisationer
Myndigheter
Turism
Utbildning
Finans
Mat
Underhållning
Resor
Hälsa & träning

Dessutom har vi två specialkategorier, Årets hederspriser och Årets Innovationer.

Anmäl dig här för att vara med på galan. Är din sajt en av de nominerade? Gå till VIP-anmälningen.