
Ving.se toppade listan 2007. Facebook och Twitter hade ännu inte tagit över världen och majoriteten av svenskarna bokade inte sina resor på nätet, i alla fall inte hos Ving. 2007 sålde Ving 40 procent av sina resor på nätet, i dag är siffran 72 procent. Och det är inte bara det som har ändrats.

– 2007 hade vi kvar katalogen. Då uppfattades webben som ett komplement till katalogen. I dag har vi ingen katalog och webben är huvudkanalen. Nu har vi ett magasin i stället, som fungerar som komplement till webben med inspiration. Vi har också mycket mer trafik i dag. Och mycket mer innehåll i form av fakta, bilder och video, säger Lisa Rönnberg, webbansvarig på Ving.se.
En av de viktigaste förändringarna på Ving.se sedan 2007 är att presentationen av hotell och resmål har förbättrats mycket, tycker Lisa Rönnberg. Det är mer och bättre information samt större fokus på stora inspirerande bilder och videoklipp. När webben står för majoriteten av försäljningen ställer det förstås högre krav på sajten.
– Man måste bli inspirerad på sajten och vilja resa med oss. Och bokningsdialogen måste vara väldigt smidig så att kunderna hittar fram till just sin resa.
En annan viktig förändring är att man i dag lägger mycket större vikt vid analys än för några år sedan. Nu gör Ving regelrätta A/B-tester på sajten för att bättre kunna nå fram till kunderna med innehållet.
Lisa Rönnberg lyfter också fram transparensen, som har varit en stor trend åren sedan 2007. I dag kan kunderna betygsätta och tycka till i större utsträckning och såväl ris som ros ligger synligt på sajten och i andra kanaler.
Men den kanske största förändringen under den här tiden har skett utanför Ving.se.
– 2008 kom sociala medier in i bilden och det var fantastiskt för oss, säger Lisa Rönnberg.
Facebook och andra sociala medier har gjort att Ving kan kommunicera med sina potentiella kunder i fler kanaler än bara den egna sajten.
– Det handlar inte bara om Ving.se längre. Och vi har varit ganska snabba att komma ut i andra kanaler.
Till dessa andra kanaler räknar Lisa Rönnberg också in mobilen och surfplattan.
– Först kom Facebook, men sedan har vi fokuserat på appar för Iphone, Android och Ipad. Och vi ser att folk faktiskt både bokar och betalar resor i mobilen, säger hon.
Kunderna har blivit mer vana att kommunicera på nätet, vilket ger avtryck också på Vings sajt.
– Kundkontakten har ändrats. Chatt har till exempel gått om telefon och mejl i vår kundkontakt, säger Lisa Rönnberg.
Just chatten har de senaste åren blivit en oväntat stor framgång.
– Vi skulle ha kunnat lansera chatten tidigare. Den har funnits i två år, men vi hade kunnat lansera den redan 2007 om vi vetat hur populär den skulle bli.
I övrigt är det inte mycket som Lisa Rönnberg tycker att Ving skulle ha gjort annorlunda under de senaste fem åren. Med ett undantag:
– Att vi stängde butikerna lite sent, kanske. Vi var rädda att förlora trafiken till butikerna till konkurrenter, men så blev det inte. De kunderna hittade till webben också.
Innehållsförteckning
1997: Torget.se
1998: Aftonbladet
1999: Passagen
2000: Spray.se
2001: Pricerunner
2002: Lunarstorm
2003: SR.se
2004: SR.se
2005: SVT.se
2006: Aftonbladet
2007: Ving.se
2008: Visitsweden.se
2009: Omvård.se
2010: Halens.se