Postorderjätten Halens har kommit ikapp e-handeln i utvecklingen och är numera ett fullfjädrat e-handelsföretag. Det visar inte minst utmärkelsen Sveriges bästa sajt.

Arne Andersson
Arne Andersson, Posten.

– Det kändes genuint att Halens fick priset. Jag vet hur hårt de jobbar och hur de transfomerat sig från ett traditionellt postorderföretag till ett e-handelsföretag, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Posten Norden.

För en del kom beskedet om årets vinnare i Topp 100 som en överraskning. Några hade inte ens hört talas om Halens. Något som Arne Andersson avfärdar direkt.

– Då har man inte riktigt koll på läget. Utmärkelsen är ett tecken på att den här branschen mognar mer och mer och att vi har nått en tipping point från postorder till e-handel, säger han.

Linda Hedström
Linda Hedström, Svensk Handel.

Linda Hedström är omvärldsanalytiker på Svensk Handel. Hon instämmer i att e-handelsbranschen har mognat men framhåller också att det fortfarande är en väldigt liten del av den svenska detaljhandeln som sker via nätet.

– Näthandeln utgör bara 4,5 procent av den totala detaljhandeln. Så där kan vi vänta oss en fördubbling de närmsta åren.

Vad skiljer e-handeln idag jämfört med för fem år sedan?

– I början när näthandeln kom så var det pris och snabbhet som var viktigast. Men e-handlarna har blivit bättre på service, det som förut var de fysiska handelns fördelar, säger Linda Hedström.

Linda Hedström tror att fysisk handel och e-handel kommer att både integreras och fortsätta att samexistera sida vid sida i framtiden. Det kommer heller inte bli intressant att tala om e-handel och vanlig handel som separata saker.

När böcker började säljas i stora volymer på nätet förändrade det försäljningen i fysiska butiker markant. Linda Hedström tror att det finns fler branscher som står inför samma resa.

– Linser och liknande produkter kommer väldigt starkt och det är något vi kommer att köpa mer på nätet. Matvaror och framförallt vissa typer av basvaror kommer vi handla mer på nätet. Har man väl börjat och tycker det är smidigt så är det ganska enkelt att fortsätta med det”, säger hon.