1. Nya nyheter
Efter en tid av extrem likriktning av svenska nyhetssajter skönjer vi nu tecken på att fler vågar omdefiniera hur en nyhetssajt ser ut och fungerar. Kul!

2. Museerna tar för sig
Det är tydligt att de svenska museerna har tröttnat på att se webben som ett nödvändigt ont. I år har ett antal museer verkligen visat framfötterna och gjort mycket begåvade omgörningar. Detta har vi väntat på!

3. Kundtjänst på Facebook
Facebook är inte längre enbart en experimentverkstad. Flera stora företag, bland annat Ving och Halens, har idag en välfungerande och professionell kundservice på Facebook.

4. Mogna webbsändningar
Tv och radio börjar bli riktigt mogna på webben. Framför gillar vi det som händer i kopplingen till appar och mobila kanaler. Apparna ligger utanför denna lista – men vi kan inte låta bli att säga wow om de feta appar som inte minst public service-bolagen tagit fram.

5. Verksamhet 2.0
Det är tydligt att många av våra myndigheter inte bara filar på ytan när de jobbar med sina sajter. Nu jobbas det med interna processer, med de sociala medierna och med tillgängligheten. Inför 2011 hoppas vi att detta leder till ännu smartare myndigheter, men också att det syns på ännu smartare sajter.

6. Din bankman på nätet
Banker och försäkringsbolag strävar i allt större utsträckning efter att erbjuda så många tjänster som möjligt direkt på nätet. Det kan vara att teckna försäkring eller chatta med en rådgivare, istället för att behöva lyfta på luren eller hinna till banken innan klockan tre.

7. Specialintressen lever
Facebook har inte tagit kål på alla communities. Bara de som saknar inriktning. Det finns fortfarande en uppsjö av välfyllda communities – men det är de nischade intressesajterna som överlever.

8. Språket
Bra innehåll innebär oftast bra språk. Aldrig har det varit viktigare med tonalitet, anslag och attityd i de texter som fyller listans sajter. Språket måste andas den verksamhet det ska beskriva, och det lyckas de bästa sajterna bra med. Och efter den sociala webbens intåg har företagens och organisationernas egna röster blivit nyckelspelare.

9. Bank i mobilen
Så gott som alla banker erbjuder idag sina kunder att göra enkla bankärenden i mobilen genom Iphone- och Android-appar.

10. Matkassar
Glöm den där flugan med sociala medier – i höst är det nya svarta att lansera en egen matkasse. Den som även skickar med en kock hem till oss blir nästa års listvinnare.