Våren 2010
Sex månader innan topplistan ska presenteras ger Internetworlds chefredaktör Magnus Höij tidningens frilansredaktör Lisa Bjerre i uppdrag att projektleda årets juryarbete. Redan nu går startskottet för det som i november ska bli årets Topp100-lista.

Vid ett par möten sätter Magnus, Lisa och redaktionschefen Ulrika Halvarsson formerna för årets juryarbete. Vad funkade bra i fjol och vad borde vi göra annorlunda i år?

Vi beslutar att lägga ihop bedömningskriterierna struktur och navigering och funktionell design till en enda: form och funktion. Att ha en väl formgiven sajt med genomtänkt struktur är idag en hygienfaktor.

Vi inför istället ett nytt bedömningskriterium: öppenhet. Med detta kriterium vill vi fånga upp fenomen som API:er, kopplingar till sociala medier, Facebook-inloggning och liknande funktionalitet som vi tycker blir allt viktigare.

Vi döper också om kriteriet ”utnyttjar internet på ett nyskapande sätt” till ”affärsutveckling och nytänkande”. Kriteriet ”redaktionell kvalitet” bestämmer vi oss för att istället kalla ”innehåll”.

Juryn rekryteras och arbetet fördelas. Internetworld-medarbetarna Fredrik Wass och Johan Larsson tar plats i juryn. Övriga jurymedlemmar blir Magnus Höij, Ulrika Halvarsson, Lisa Bjerre och Miriam Olsson, redaktör.

Arbetet fördelas utifrån tio kategorier som alla sajter delas in i: media, spel & nöje, sök & katalog, shopping, hälsa & livsstil, bank & finans, sport, myndigheter och resor. Kategorierna har numera endast en intern funktion, för att göra det enklare att fördela arbetet.

Före sommaren publicerar vi också ett nomineringsformulär på Internetworlds sajt där alla sajtägare får möjlighet att nominera sin egen sajt.

Augusti 2010
Nomineringsprocessen på webben stängs i slutet av augusti. De omkring 200 nomineringar som kommit in samlas ihop av juryns projektledare Lisa Bjerre, delas upp i kategorier och mejlas ut till ansvarig jurymedlem.

Nu börjar den riktiga utmaningen: researchen av sajter.
I varje kategori granskas mellan 15 och 75 sajter. De sajter som granskas är dels alla som nominerats, dels alla som varit med på listan tidigare år, dels nya sajter som dykt upp under året.