Trötta bokbutiker. De svenska bokjättarna Bokus och Adlibris var tidigt ute på nätet och driver idag en stabil affär. Men de är alldeles för bekväma. Inte mycket nytt på sajterna. Dessa aktörer har resurser och förutsättningar att driva e-handeln in i framtiden. Det gör man inte. Bokköpare är både sociala och engagerade. Vi vill ha mer recensioner, kommentarer, kopplingar till sociala webben och andra bok- och läsesajter. Mer video, mer av allt. Sluta vila på gamla meriter och visa vad ni går för.

Skärpning makten! Det är snart val. Men det märks knappast på makthavarnas sajter. Tvärtom ser Riksdagen.se och Regeringen.se ut som om de glömts bort lite grann. Som medborgare ser vi inte med blida ögon på detta. Framförallt för Riksdagen borde en riktigt modern webb vara en självklar del av arbetsbeskrivingen. Webben är huvudkanal (utan ens en skugga av konkurrens) för medborgare som söker information om styret och de folkvalda. Det syns inte.

Foto

Och det ska sannerligen inte behöva ligga på Tv4:s Kalla Fakta att offentliggöra uppgifter om ledamöternas inkomster, närvaro och röstningshistorik. Vi vill ha transparens, enkelhet och api:er.

Regeringen tycker vi också borde skärpa till sig och använda Regeringen.se som en mer prioriterad kanal. Sajten kunde vara så mycket mer än dagens småtrista pressmeddelandesajt.
Vi vill se ett modernt ledarskap som ser internet som en av sina absolut främsta arenor att kommunicera med medborgarna. I demokratins namn vill vi se mer ambitiösa webbkanaler till maktens innersta.

Vi hör dock att det håller på att hända saker både hos Riksdagen och Regeringen. Nu hoppas vi bara att det inte dröjer för länge. Vi förtjänar bättre!