Topp 100 är inget vi tar lätt på. Arbetet med årets lista började redan i maj när de större riktlinjerna drogs upp. Direkt efter semestrarna träffades juryn för första gången för att dela upp arbetet.

Juryn består av Internetworlds redaktion och fasta medarbetare. Svenska sajter och sajter med svenskt innehåll har granskats utifrån ett antal kriterier. Sajter med för stort lokalt eller regionalt fokus har lagts åt sidan. Särskild vikt har lagts vid hur mycket webbplatserna har utvecklats det senaste året. Kriterierna är:

» Utvecklingskraft
» Utnyttjar internet på ett nyskapande sätt
» Redaktionell kvalitet
» Struktur och navigering
» Funktionell design

Vi har självklart bedömt samtliga sajter som nominerats via Internetworlds webbplats – det rörde sig ett hundratal. Men vi har också jagat nätet runt för att hitta de bästa och intressantaste webbplatserna som av någon anledning inte nominerats. Totalt har vi bedömt hundratals och åter hundratals webbplatser.

I augusti tog vi fram listan med de sajter vi ville titta närmare på. I stort sett alla sajtägare har kontaktats med en rad frågor för att vi ska få mer att stå på i vår bedömning. I något enstaka fall har listan kompletterats i ett sent skede och då har detta inte hunnits med.

Varje webbplats på listan har fått betyg på varje kriterium ovan. I den totala listan har vi sedan sorterat i första hand på totalbetyget och i andra hand på betyget för utvecklingskraft. Juryn har lagt stor kraft på att jämka de olika betygen med varandra så att inte en viss typ av sajter får generellt högre betyg.

Juryn har också valt att dela ut ett antal specialpriser. De går till sajter som antingen är bäst inom sitt område eller som innehåller delar och lösningar som är värda att lyfta fram.

Det är med en suck av lättnad vi konstaterar att det blev en lista även i år. Och vi ser redan fram emot att få sätta tänderna i nästa års Topp 100-arbete.

Fakta

» Sammanställda fakta om sajterna är framtagna med hjälp av sajterna själva, konsultföretaget Alenio och webbövervakningsföretaget Sitescanner.
» Alenio har bidragit med sammanställning av trafikuppgifter från Kia Index (vecka 42 och 43) och Google.
» Sitescanner har övervakat och mätt startsidornas laddningstider. Mätningarna har gjorts från alla stora operatörer i Sverige och från olika platser.
www.alenio.se
www.sitescanner.se