Ikea får utmärkelsen Sveriges bästa inspiration och ligger på 17:e plats i den totala listan över Sveriges hundra bästa sajter.

På webben presenteras produkterna på ett utmärkt sätt. Med interaktiva presentationer i fullskärm lyckas man återskapa känslan av Ikea-katalogen och hur det kan se ut hemma hos dig.

Samtidigt gör struktur och sök det enkelt att hitta om du vet precis vad du söker.

Mest intressant är att man nu valt att släppa in kunderna på sajten. I den nya tv-avdelningen visar besökarna upp hur de använder produkterna. Här finns både kreativitet, engagerade diskussioner och en bra teknisk plattform som tillåter att klippen bäddas in på andra webbplatser.

Foto

Nils Larsson, marknadschef för Ikea i Sverige, om sajten:

”Varuhusen är vår viktigaste kanal. Vad vi gör i övrigt med katalogen och webben siktar till att stödja det. Det viktigaste syftet med Ikea.se är alltså att förbereda folk för att komma till varuhuset. Det är ändå skillnad mellan att köpa böcker på nätet och att köpa en soffa som man ska sitta i under flera år. Vi har en del av sajten som är helt användargenererad. På Ikea.se/tv kan våra kunder ladda upp filmer eller bilder med inspiration och goda idéer från sina egna hem.

Om folk intresserar sig för livet hemma upptäcker de vilka behov de har och då kan vi erbjuda heminredning till låga priser. Det är viktigt att hitta de funktioner som är bäst lämpade för olika medier. Jag tror att katalogen och webben inom en överskådlig framtid kommer att kunna komplettera varandra bra, men idag är katalogen viktigare. Vi ser att användarbeteendet ändras till webbens fördel och vi försöker alltid sätta kunden i centrum. Det jag är mest stolt över är att vi har skapat en sajt som fungerar för kunderna. En sajt som kombinerar god funktionalitet och en hög grad av inspiration.”

Fakta

Sajtansvarig: Aleksander Bjelovuk
Publiceringsverktyg: Websphere Commerce
Sajten byggd av: Ikea
Andra leverantörer: IBM, Apptus, Acando
På webben sedan: 1998 (hela koncernen)
Senaste nylansering: 2007
Unika besökare per vecka:
Sidvisningar per besök: 23,5 (egen uppgift)
Google pagerank: 6
Antal inlänkar Google: 604
Antal indexerade sidor i Google: 1 040
Responstid: 2,8 sekunder
www.ikea.se