SVT.se får utmärkelsen Sveriges bästa mediesajt och ligger på 2:a plats i den totala listan över Sveriges hundra bästa sajter.

Webbplatsen har under det senaste året fokuserat allt tydligare på kärnan i verksamheten: rörlig bild. Innehållet har blivit mer lättillgängligt och man tillåter nu att klippen bäddas in på andra webbplatser.

Under året har SVT introducerat både Play Rapport och Play Prima, två fantastiska tjänster för den som inte alltid kan titta på nyheter och tv-serier just när de sänds. När det gäller nyheterna har SVT visat en sällan skådad öppenhet med satsningen ”Öppen redaktion”. Här låter man tittarna följa med bakom kulisserna och in på nyhetsmötena varje dag!

Med webbdelarna kopplade till serien Andra Avenyn visar SVT att webb och tv kan komplettera och stärka varandra på ett utmärkt sätt. Här finns förutom möjligheten att se alla avsnitt i efterhand en stor mängd bakgrundsmaterial, bloopers och videobloggar. Dessutom släpper man in läsarna på olika sätt, bland annat via ett mycket aktivt forum.

Design och struktur har stramats upp något under året och fungerar bra. Nästa år tror vi att tv-innehållet får ännu större fokus.

Foto

Lena Glaser, chef för SVT, om sajten:

”Det vi har lagt mest utveckling på det senaste året är SVT Play. Där lägger vi allt som vi har rättigheterna till och under året har vi också skapat ett antal nischkanaler här. Play Bolibompa och Play Rapport bygger på ett upplägg där vi på redaktionerna gör en sortering av klippen som du antingen kan titta på i en följd, ungefär som när du tittar på tv, eller helt fritt välja vilket eller vilka klipp du vill se och i vilken ordning. På det sättet möter vi flera beteenden, alla vill ju inte sitta och välja hela tiden.

Vi har också lanserat Play Prima under året. Den ser inte likadan ut som de andra nischkanalerna och bygger på en annan teknisk plattform för att ge bättre kvalitet. Under bra förhållanden kan man nå upp till en överföringshastighet av 2,4 megabit per sekund vilket ger väldigt bra bildkvalitet. Allt fler tittar på hela program på nätet, både framför datorn och med datorn kopplad till tv:n.

Med Öppen redaktion har vi lämnat dörren på glänt in till redaktionen och låtar publiken vara med på möten. Visst är det en utmaning för dem som arbetar där att få det att fungera, men redaktionen gör det bra. Interaktivitet med vår publik är en av de stora utmaningarna för framtiden.”

Fakta

Sajtansvarig: Lena Glaser
Publiceringsverktyg: Polopoly
Sajten byggd av: design av Doberman, resten internt
Andra leverantörer: Qbrick, Teknik i media
På webben sedan: 1995
Senaste nylansering: redesign 2006
Unika besökare per vecka: 1 192 800 (Kia)
Google pagerank: 7
Antal inlänkar Google: 1 640
Antal indexerade sidor i Google: 6 030 000
Responstid: 4,1 sekunder
www.svt.se