Vi har tagit fram statistik kring årets sajter och resultatet talar sitt tydliga språk. Gammal är äldst och själv är bäste dräng.

Åren mellan 1995 och 1999 rådde det riktig nybyggaranda i den svenska webbvärlden. Enligt statistik som Internetworld tagit fram i samband med Topp 100-nomineringarna startades över femtio procent av årets sajter under slutet av 1990-talet. Under perioden var 1996 det år då flest sajter startades då åtta av de undersökta sajterna dagens ljus.

Förutom att många sajter på årets topplista startades tidigt så visar vår undersökning att många av dem litar på sin egen expertis när det gäller publiceringssystem. Hela 49 procent av de undersökta sajterna säger sig använda egenutvecklade publiceringsverktyg.

Vinnaren bland de externa systemen är Polopoly, som används av tio procent av sajterna. Fem procent använder EpiServer tätt följt av Wordpress och Publech med 3,5 procent vardera. Bland övriga system märks CommunityLib, DynaMaster, eNova, Joomla, Leap och Site Factory.

Även om många av sajterna på vår lista tillhör de största i Sverige är det inte lika självklart att många människor jobbar med dem bakom kulisserna. Vi har undersökt hur många heltidsanställda som står bakom varje sajt och på 67 procent av sajterna jobbar 20 personer eller mindre med sajten på heltid. Bland sajter med fler än 20 anställda hittar vi bland annat mediesajter som Dn.se och Svd.se samt communities som Playahead och Lunarstorm.

Internetworlds Topp 100-lista innehåller många välbesökta sajter. I snitt besöks varje sajt av 53 500 unika besökare i veckan. Bland toppnoteringarna på listan återfinns mediasajter och sajter med global publik.

Undersökningen baserar sig på underlag från 57 av de 100 nominerade sajterna och genomfördes under november 2007.