Och webben har blivit ett andra hem för alla oss som gärna kommenterar själva i tv-soffan och inte tvekar att gå ut i svinkall senvinter för att stå och frysa på säsongens första träningsmatch.

Följaktligen är det landets populäraste sport som är bäst representerad på nätet. I år höjs ribban för fotbollssajterna. Svenska Fans laddar på med massor av nya funktioner och redaktionella grepp. Och TV4-satsningen Fotbollskanalen.se dundrar in på listan med attityd, proffsighet och stor-media i ryggen.

Där det finns sport finns det spel om pengar. Spelindustrin blomstrar på webben och det känns som om det lanseras nya sajter varannan vecka. Tyvärr är det ytterst få aktörer som gör mer än de måste. Folk spelar ju ändå liksom. Spelsajterna verkar faktiskt lägga mer pengar på tv-reklam än på att utveckla sina sajter. Men det finns några lysande undantag som lyckas göra spelandet precis så festligt och lockande som vi vill ha det.

Förra årets placeringar inom parentes:

Vinnare: Svenskafans.com (5)

Det går att sammanfatta upplevelsen som är Svenskafans.com med ett ord – entusiasm. Den här sajten är gjord av folk som verkligen brinner för sport, av fans helt enkelt. När de stora mediesajterna för några år sedan trevande började släppa in användarna kunde Svenska Fans lugnt se på. Det sätt som man byggt upp sajten på från start blev plötsligt drömbilden alla andra försökte uppnå. Svenska Fans har det användargenererade inbyggt i sajtens DNA. Här är inget ämne för smalt för en lång artikel eller ett tv-inslag. Så länge det finns fans som bryr sig.
svenskafans.com

På delad andraplats:

ATG (9)
Glöm Solvalla, nu kör vi på kafferasten. Här spelar vi på hästar live framför datorn. Live-tjänsten är ATG:s storhet och ett unikt exempel på fantastiskt framsynt webbtänk. Så ska det se ut. Men vi måste tyvärr ge en känga till resten av sajten som är trist och oinspirerande. Här borde vi känna lukten av hästskit och gammal jockey. Men får nöja oss med taskig form och snålt med bilder. Kom igen ATG. Vi vet att ni kan ännu bättre.
www.atg.se

Betsson (1)
Vi vill aldrig lämna Betsson. Och det är inte bara för att vi förlorat en massa pengar som vi hoppas vinna tillbaka. Här är en spelsajt som sätter spelkänslan i första rummet och tar sig tid att vara både tydlig och mysig. Betsson inger förtroende. Och det är inte kattskit i denna bransch.
www.betsson.com

Fotbollskanalen.se (ny)
Muskler. Med TV4 i ryggen siktar Fotbollskanalen från start kaxigt på att nå upp till Svenska Fans nivå. Riktigt där är man inte. Men sajten är snygg, superproffsig och har ett gediget utbud. Imponerande nykomling som kräver en plats i startelvan.
fotbollskanalen.se

Freeride (6)
Allt för friåkare, jibbers och snöfreaks i största allmänhet. Detta är en sajt som känner sin målgrupp utan och innan. På Freeride finns inspiration, smarta tjänster och mängder av likasinnade. Sajten sköts med omtanke och kärlek av pigga redaktörer. Vinterpepp!
www.freeride.se

Golf.se (7)
Ett föredöme bland idrottsförbunden.
Golf.se lyckas vara både informativ, nyttig och inspirerande på samma gång. Boka tid på din favoritbana, hitta en golfvän på Golfträffen eller studera den fulländade svingen i golfskolan. Ses på fairway. Fore!
www.golf.se

King.com (ny i kategorin)
En lite lekfullare spelsajt. King.com satsar på roliga spel för en yngre målgrupp. Mer färg och mindre summor. Enkla men ändå rejält utmanande spel gör att vi har svårt att lämna sajten.
www.king.com

Paf (4)
Vi gillade Paf när sajten enbart fokuserade på bingo och lotter. Nu har man lagt till en massa nya spel och tyvärr förlorat lite av sin forna charm. Men det här är fortfarande en mycket bra spelsajt. Som spelare känner man sig väl omhändertagen hos Paf. Och man har kul. Det kommer man långt på.
paf.com

Svenska Spel.se (2)
Lången, Stryktipset och Triss. Här finns alla klassikerna, och lite till. Ruskigt roliga spel som funkar utmärkt på webben. Svenska Spel levererar stadigt. Men sajten lider lite av det statliga spelbolagets dilemma: man vill att folk ska spela samtidigt som man inte får locka för mycket. Blir lite väl stramt och tråkigt i framtoningen ibland.
svenskaspel.se

Unibet (8)
En komplett spelsajt. Unibet håller stadig klass även i år. Men till nästa år vill vi ha mer innovation och modernare form.
se.unibet.com

Fakta

Internetansvarig: Anders Nettelbladt
På webben sedan: 2000
Antal heltidstjänster: 8
Byggt sajten: Peter Muld
Publiceringssystem: Egenutvecklat
Trafik (antal unika besökare per vecka): 250 000
Andra viktiga stödsystem: Fan TV (för rörligt material)

Fan TV (3)(nu en del av Svenska-fans.com), Svenskfotboll.se (10)