Alla finansiella sajter vill ta ansvar för vår privatekonomi, och försäkringsbolagen har fattat att det idag inte räcker med att finnas på alla svenska hockeytränares polokragar. De har ryckt upp sig ordentligt, kliver med självförtroende in på Topp 100-listan för första gången och sparkar ut gamla trotjänare.

På banksidan fortsätter Ikanobanken att visa framfötterna och lever webben fullt ut.

Med förra årets placeringar inom parentes:

Vinnare: Ikanobanken (5)

Folkligt, enkelt och begripligt. Ikanobanken skakade tidigt av sig traditionerna från den gamla bankvärlden och har byggt en bank som faktiskt sätter kunden i centrum. Trista bankärenden blir en trevlig upplevelse med skön design och busenkel navigation. En banksajt som andas närvaro och omtanke. Ljusår före konkurrenterna när det kommer till upplevelsen. Här hittar vi till exempel bankens senaste erbjudande som ett videoklipp och Bloggen där medarbetare skriver om vad som rör sig i huvudet på en bankman. Ikanobanken fokuserar på det den gör bäst – de klassiska banktjänsterna – och har numera lagt ut fonder på Avanza.
www.ikanobanken.se

På delad andraplats:

Avanza bank (6)
Med sparråd i tv-format och en onlinepublikation med mycket eget redaktionellt material är Avanza skarp på matigt innehåll. Sajten innehåller mycket information för den vetgirige, och till nästa år ser vi fram emot en mindre rörig sajt.
www.avanza.se

Folksam (ny)
Traditionell uppstickare. Folksam visar att de är mer än bara ett försäkringsbolag och den nya webbsatsningen får oss att lyfta på hatten. Nyheter är i fokus, produkterna är lättöverskådliga och sajten är snygg och enkel.
www.folksam.se

Ica (4)
Det är något speciellt med detaljhandelsjättar som startar bankverksamhet på webben. Utan banktraditionerna i ryggen verkar det vara lättare att skapa tjänster som är en fröjd för användarna. Enkelt, logisk och snyggt. Plus för goda middagsrecept.
www.ica.se

Länsförsäkringar (ny)
Genom att samla allt under ett tak, både bank och försäkring, sparar Länsförsäkringar tid för användarna. Vi ser fram emot att de med samma entusiasm som de utvecklar tjänsterna också ska göra om designen på sajten.
www.lansforsakringar.se

Nordnet (1)
Vrålkompetent aktiesajt, tillika förra årets kategorivinnare. En aktieintresserads besök på sajten kan liknas vid ett barns besök på tivoli. Nordnet har blivit mer personligt utan att tappa sitt proffsiga fokus. Bland annat genom att lägga en kundpanel på startsidan.
www.nordnet.se

SBAB (7)
Favorit i repris. SBAB står sig fortfarande med en föredömligt smidig låneansökan online. Nytt och nyttigt på sajten är Storstadsguiden som visar snittpriser på bostäder efter budgivning uppdelat i stadsdelar.
www.sbab.se

Skandiabanken (3)
Äntligen. Skandiabanken har fått ett välbehövlig ansiktslyft, med en ny logga och en tydligare positionering gentemot Skandia. Men vad hände med insidan? Vi väntar med spänning på mer än en snygg front. Ännu en vd bloggar och det funkar den här gången också. Extra plus för att vi får vara med och kommentera.
www.skandiabanken.se

Swedbank (9)
Folkets bank. Med det nya internationella namnet kom efterhand också en ny sajt. Och Swedbank försöker hänga med i svängarna. Bankmän tipsar om privatekonomi och nyheterna är uppdaterade. Men det som finns innanför inloggningen uppfattas fortfarande som lite svårorienterat och snårigt. En van användare är hemma, men en ny kund kan lätt gå vilse.
www.swedbank.se

Trygg-Hansa (ny)
Ambitiös webbsatsning. Trygg-Hansa verkar sikta på att bli lika närvarande på webben som företagets livbojar är vid landets bryggor och vattendrag. Det gör man genom att fokusera på kundernas behov och bygga sajten efter det. Snabbt och lätt hittar vi det vi söker och får generöst med tips och råd om försäkringar på vägen.
www.trygghansa.se

Fakta

Internetansvarig: Christoffer Petersson
På webben sedan: 1998
Antal heltidstjänster: 3
Byggt sajten: Femton16, Futurelab
Övriga leverantörer: Funka.nu samt webbyrå och reklambyrå Publiceringssystem: LEAP CM
Trafik (antal unika besökare per vecka): 80 000
Andra viktiga stödsystem: Trista tunga bank-
system.

Aktiespar.se (2), Aktiedirekt (8), SEB (10)