Nu dalar trafiken och större internationella sajter som Facebook konkurrerar om besökarna. Undantag finns dock, främst i form av Bilddagboken som ökat rekordartat på kort tid. Trenden visar att det är svårt att skapa breda stora communities som passar alla. Det är inte tal om stora ungdomsgårdar på nätet – snarare små uppehållsrum på olika platser. Och det räcker inte med avancerade funktioner för att få många användare.

De starkaste communitysajterna är de som lyckas skapa ett beroende hos besökarna och tänker smart kring innehållet. Något som nästan bara handlar om strategi och sällan om teknik.

Med förra årets placeringar inom parentes:

Vinnare: Playahead (3)

Playahead har mutat in sin nisch i Communitysverige med belägg. Lite coolare, lite flirtigare och med en tydlig målgrupp i övre gymnasieåldern. Här är det mingel, utgång och flirt som gäller. Smarta mediesamarbeten ger mycket och bra redaktionellt material. På Playahead håller man koll på sina vänner och flirtar via snabbmeddelanden, bilder och videoklipp. En kommunikationskanal lika viktig, om inte viktigare, för användarna som mejl och mobil.
www. playahead.se

På delad andraplats:

Bilddagboken.se (ny)
Ladda upp och dela med dig av dina bilder från musikfestivalen, solresan eller en seg onsdag på jobbet eller i skolan. Bilddagboken är kanske inte världens mest nyskapande men massor av engagerade besökare får sajten att vibrera. Besökssiffrorna har accelererat kraftigt under året och för många är Bilddagboken det nya ”lunar”. Som delägare i sajten skrattar Lunarstorm hela vägen till besökarbanken.
bilddagboken.se

Garaget.org (ny)
Alla biltokiga hänger i Garaget. Här visar medlemmarna upp sina bilar, diskuterar de senaste bilnyheterna och hjälper varandra med allt från begagnatköp till trimmning. En mer dedikerad och initierad målgrupp får man leta efter. Trevlig stämning och en uppbyggnad som visar på god kännedom om användarna gör detta till ett lysande exempel på hur en community ska byggas.
www.garaget.org

Glife.se (ny)
Precis som kategorivinnaren Playahead är Glife stark i sin målgrupp. Här hänger de som tagit studenten men fortfarande inte gillar tanken på att klippa sig och skaffa sig ett jobb. Natten är fortfarande ung. Snabbnavigerat och mycket redaktionellt innehåll som delas med systersajterna Nightlife och Nattstad. Den lyxigare inramningen på Glife gör dock att sajten slår sig fram till toppen av syskonskaran.
www.glife.se

Habbo (2)
En helt ny värld. Habbo är communityn som skapat en helt egen genre. Det märks inte minst på att andra aktörer inspirerats ordentligt av detta pixliga lilla fantasihotell. Habbo lockar med mys, lek och roliga tävlingar för den yngre publiken. Vi checkar in.
www.habbo.se

Familjeliv (9)
Är ditt barn hyperaktivt? Eller sover för mycket? Är det farligt att svälja en daggmask? Sällan är vi så ängsliga som när det handlar om våra barn. Frågorna verkar aldrig ta slut. På Familjeliv hjälper och stödjer föräldrar varandra. Men allt är naturligtvis inte oro och frågor. Här träffas man för barnvagnspro-menader, bildar spontana föräldragrupper eller bara stolt visar upp sina nytillskott för världen. Smart och nischad sajt som lever på hängivna och kunniga användare.
familjeliv.se

Lunarstorm (1)
Tio år i gamet. Veteranen Lunarstorm har fått känna på ökad konkurrens och svikande användare det senaste året. Men det är svårt att knäcka Lunar. Med nya funktioner, enkelt gränssnitt och, trots allt, tusentals hängivna användare står Lunarstorm ännu stadigt i det svenska community-landskapet. www.lunarstorm.se

Mötesplatsen.se (10)
Tydlig och pedagogisk dejtingtjänst med smarta sökmöjligheter. Efter en timmes avancerat personlighetstest är medlemmarna redo att träffa sin drömpartner. En bra dejting-sajt kräver många och aktiva användare, och det har Mötesplatsen. Det lättnavigerade gränssnittet är också inbjudande. Det är en ambitiös och seriös sajt som håller hög klass i det tuffa dejtingsegmentet.
www.motesplatsen.se

Qruiser (7)
Trots att Qruiser inte utvecklat sin plattform nämnvärt på flera år är sajten lika populär som alltid. Många och aktiva användare tillsammans med ett grundmurat rykte utan riktig konkurrens gör att sajten håller sig kvar på topp tio. Det går inte att komma ifrån den totala uppslutningen kring sajten från hbt-världen. Få sajter på årets lista har lika tajta band med användarna. Och det är det som kännetecknar ett starkt community.
qruiser.com

Spray Date (4)
En institution som i år efter år har fört samman människor. Spray Date håller än, även om utvecklingen inte går med ljusets hastighet. Smidig sajt med god användarbas som gör det lätt att hitta drömdejten. Hur träffades folk innan webben? Allvarligt, vi undrar faktiskt...
spraydate.spray.se

Fakta

Internetansvarig: Jonas Frost
På webben sedan: 1997
Antal heltidstjänster: 25+
Byggt sajten: Playahead AB
Övriga leverantörer: Song Networks (Internet)
Publiceringssystem: Egenutvecklat
Trafik (antal unika besökare per vecka): 330 000 (Kia Index)
E-handelssystem: Egenutvecklat

Open BC (5), Fotosidan (6), Svenskar i världen (8)