Hälsa och livsstil är en lite blandad kategori. Vissa sajter är riktigt, riktigt vassa och använder webben på ett offensivt, kreativt och spännande sätt. På andra håll, exempelvis de som handlar om sjukvård, är materialet fortfarande överraskande torrt och tråkigt. Synd, för här finns massor att göra.

En generell trend är att områden kring mat, hälsa, bantning och träning flyter ihop. Flera sajter i den här kategorin närmar sig varandra. Samtidigt är det flera sajter som snarast går åt andra hållet. De blir mer nischade och i detta finns mycket potential för sajter som Funbeat.

Det här är en kategori som är lite underutvecklad och underexploaterad. Här borde det finnas fler aktörer med muskler som Tasteline. Inte minst för att det finns pengar att tjäna.

Med förra årets placeringar inom parentes:

Vinnare: Utsidan.se (9)

Utsidan har snyggat till och flyttat sajten in i 2000-talet på allvar. Utsidan har ett riktigt guldläge. Styrkan ligger i dess fokus: sajten vänder sig till en grupp riktiga entusiaster. Och det märks också på sajten: entusiasm, energi och upptäckarlusta. Och Utsidan gör också sitt bästa för att ta hand om besökarna och kanalisera deras energi. Speciellt gillar vi integrationen med Google maps. Kanske inte unikt, men en självklar funktion som här fyller sitt syfte perfekt. Även bloggarna och fotoalbumen gör att sajten känns levande, aktiv och inbjudande. En värdig vinnare i kategorin, helt enkelt.
www.utsidan.se

På delad andraplats:

Arla (4)
Arla erbjuder mängder av inspiration, tips och råd för alla med intresse för matlagning och kök. Arla satsar mer på tydlighet, struktur och stramhet än andra matsajter, något som många uppskattar. Inte minst vi. Flera kul funktioner, som att göra sin egen kokbok från sajten, ger pluspoäng. Arla har ett starkt varumärke som man förvaltar väl på webben.
www.arla.se

Funbeat (ny)
Vem kan vara en bättre träningskompis än webben om du på allvar vill börja springa, jogga eller gå på gymet regelbundet? Möjligen alla träningskompisar du hittar på Funbeat. Glöm alla svettiga papperskort på gymet och låt istället webben bli ett socialt verktyg för din träning. Vi gillar framför allt enkelheten i att både dokumentera, följa upp och utmana sig själv mot nya mål. Funbeat är verkligen en sparringpartner att räkna med.
www.funbeat.se

Manolo.se (6)
Modebloggarna har formligen exploderat på nätet, liksom skriverierna kring dessa. Manolo är mer än bara en blogg, med högre ambitioner och ett tydligt engagemang både från dem som skriver och dem som läser och kommenterar. Engagemanget finns kvar, trendkänsligheten likaså. Och det är just det vi vill ha av en bra modeblogg. Konkurrensen från övriga bloggare är stor, men Manolo står sig väl även 2007.
manolo.se

Må Bra (5)
Tidningen Må Bra lyckas utmärkt med att vara en hälsosajt snarare än en tidning på webben. Tidningen växer ihop med sin tjänst och sin målgrupp på ett riktigt bra sätt och under året har den känslan utvecklats ytterligare. Det är roligt att se hur en tidning så konsekvent lyckas leva med målgruppen och låta deras engagemang flytta ut även på nätet.
www.mabra.com

Sjukvårdsrådgivningen (3)
Nätet borde vara sjukvårdens bästa vän.
Med god hjälp från webben kan patienter lugnas, informeras och styras till rätt vård-givare. Sjukvårdsrådgivningen gör mycket av detta riktigt bra, men vi hoppas på ännu mer. Arbetet under ytan, med tillgänglighet och struktur i all ära. Vi vill göra patienterna och besökarna ännu viktigare på landets vård-sajter. Vi ser fram emot ny vidareutveckling.
www.sjukvardsradgivningen.se

Stigoteket.se (ny)
I tuff konkurrens med tungviktare i kategorin, såsom Utsidan.se, är Stigoteket ett riktigt guldkorn. Den samlar allt en vandrings-intresserad kan behöva: kartor, sevärdheter, spårprofiler, information om vatten, bad… Sajtens relativt smala fokus, vandringsleder och cykelleder, är också dess styrka i våra ögon. Stigoteket är en riktigt spännande nykomling bland landets sajter, som vi tror kommer att bli mångas favorit.
www.stigoteket.se

Tasteline (1)
Förra årets kategorivinnare håller stilen. Tasteline är fortfarande det självklara valet när den egna fantasin tagit semester, kylskåpet är tomt och gästerna kommer om en timme. Här finns tonvis av recept signerade både läsare, företag och Tasteline-redaktionen. Listigt att göra engagerade användare till experter som svarar på frågor. Vi lär oss allt om blåmusslor och att hacka lök med Tastelines föredömliga tv-inslag. Tasteline faller juryn i smaken även i år.
www.tasteline.com

Viktklubb.se (2)
Aftonbladets betaltjänst Viktklubb står sig i kategorin. För alla som vill gå ner i vikt eller hålla den erbjuder Viktklubb bra tjänster och stöd från andra användare. Konkurrensen från andra sajter med samma fokus har ökat, men Viktklubb gör sitt jobb.
viktklubb.aftonbladet.se

Vårdguiden (10)
Vårdguiden är förvisso en sajt som drivs av Stocholms läns landsting, men den står som mall för alla som tänker nytt kring sjukvård på nätet. Vårdguiden är idag bland det bästa som den offentliga sjukvården har att erbjuda på nätet. Men vi efterlyser ändå nya, radikala grepp. Nästa år hoppas vi finna större förändringar.
www.vardguiden.se

Fakta

Internetansvarig: Christer Lindh
På webben sedan: 1995
Antal heltidstjänster: 1
Byggt sajten: Egen utveckling genom Mainloop AB
Publiceringssystem: Community Lib
Trafik (antal unika besökare per vecka): 30 000
E-handelssystem:
Community Lib
Andra viktiga stödsystem: vBulletin, MySQL

Fass.se (7), Bröllopstorget (8)