Men nu börjar nya och etablerade aktörer ta hjälp av sina besökare när de bygger innehåll. Vilka är bättre på att hjälpa kunderna rätt än de som har bott på samma hotell, badat på samma strand, beställt drinkar av samma bartender?

Reseberättelser, semesterbilder och resplaner är delar av den trend som nu slår igenom stort och som vi premierar särskilt i år. De två stora charterjättarna har också blivit imponerande mycket bättre på att skapa reslust och inspirera till planering och bokning.

Mellan dessa är det jämnt, men Ving är fortfarande lite vassare och håller ett något högre tempo i arbetet med att utveckla nya smarta funktioner. Resdagboken lämnar listan i år eftersom den har bedömts i kategorin community.

(Förra årets placeringar inom parentes.)

Vinnare: Ving (1)
Sveriges bästa sajt på att skapa reslust har blivit ännu bättre. Vings ingångar till att hitta inspiration och resa har ökat markant och idag är det riktigt svårt att låta bli att boka – även om det handlar om en charter till Magaluf. Och nu är det inte längre bara Vings allenarådande bild av resmålen som förmedlas. Vi får läckra satellitkartor, andra resenärers berättelser och även deras bästa bilder. Det är så läckert gjort att vi blir knäsvaga. Detsamma gäller kartnavigeringen till ”överallt” – Vings stora utbud utanför charterns allfarvägar. Resmålshittaren är genialisk och funktionen där vi ser när det är billigast gör oss rika. Ving har en konkurrent som flåsar i nacken, och som driver på vidareutvecklingen, men företaget står än en gång stadigt överst på prispallen i resekategorin.
ving.se

På delad andraplats:

Barnsemester.se (8)
Familjens smartaste början på semestern. Vi fortsätter att imponeras av den höga redaktionella kvaliteten på den här nischsajten, och vi premierar att familjerna själva numera bidrar med betyg, kommentarer, reseberättelser – och mycket mer.
www.barnsemester.se

Fritidsresor.se (3)
Fritidsresor utgör en frisk fläkt i resebokningslandskapet och företaget vet hur man via webben väver semesterdrömmar och skapar reslust. Vi sugs in i sajten med hjälp av alla nya ingångar och vi är särskilt förtjusta i kartsöket. Och vem kan motstå topplistan över bästa stränderna eller alla upplysande filmer över resmål? Allra mest imponerade är vi av Fritidsresors virtuella resor där vi får en bild av allt vi vill veta. Plus i kanten för resenärernas egna semesterbilder .
www.fritidsresor.se

Mr Jet (åter)
Med uppfräschad design och nytt sök är veteranen MrJet tillbaka på Topp 100. I Priskurvan ser vi när och vart det passar vår plånbok att resa. Och vilka är bäst på att tipsa om hotell och restauranger om inte sajtens egna medarbetare? Vi gillar när det blir personligt.
mrjet.se

Reseguiden.se (ny)
Reseguidens förvandling från en prisjämförelsesajt till en sajt där vi användare hjälper och suktar varandra är inget annat än mycket lyckad. Det här är resesajten som är bäst på att släppa in besökarna, och de kommer i tusentals. Här bidrar vi med bilder, filmer, bloggar, betyg, listor och mycket mer. En fantastiskt social sajt men den nöjer sig inte med det. Den hjälper oss även till bokningen.
www.reseguiden.se

Resfeber.se (2)
Resfeber har gjort världskartan till sin och hjälper oss att hitta med hjälp av nya klickvänliga funktionen Vår värld. Det redaktionella innehållet fortsätter att hålla hög kvalitet och i Resesnack bidrar resenärerna.
En älskling bland finesserna är att flygsökresultaten sammanfattas med det billigaste respektive snabbaste alternativet.
resfeber.se

Seat 24 (5)
Här gör vi våra flyg- och hotellbokningar på enklast möjliga sätt. Nya resebloggen ger Seat 24 en extra dimension där vi tar del av andras tips och erfarenheter. Med betygsatta och kategoriserade inlägg slipper vi leta länge bland alla tips, och för proffsomdömen vänder vi oss till inläggen från SAS Crew.
www.seat24.se

SJ (4)
SJ.se kräver tillvänjning men är ändå bästa sättet att boka tåget. Miljökalkylen gör oss till medvetna resenärer, men årets bästa nyhet är förstås att SJ nu säljer osålda biljetter på nätauktion. Istället för att bygga eget använder bolaget sig av Tradera som har tekniken – och användarna. Smart!
www.sj.se

Skistar.com (6)
Gnistrande snö i skidbacken och bekvämt boende, någon? Med inspirerande filmer och intuitiv bokning ger Skistar oss just det och mycket mer. Den nya portalen låter oss söka på samtliga destinationer, och vi gillar den smarta filtreringen av boendealternativen och att antalet förändras i realtid. Här bokar vi även skidorna och skidskolan samt laddar skipasset. Se upp i backen!
www.skistar.com

Travelstart.se (åter)
Svårare än så här behöver det inte vara! Med sin nya och snygga sajt har Travelstart skalat bort allt lullull och satt söket i fokus. Den hittar våra destinationer snabbare än vi gör själva och förfinar våra resultat med schyssta reglage och tydliga ikoner. Mashup-kartor, chatt online och skönt tilltal på sajjten såväl som i bloggen. Travelstart bygger förtroende. Vi spinner som en katt.
travelstart.se

Fakta

Internetansvarig: Camilla Miranda
På webben sedan: 1993
Antal heltidstjänster: ca 20
Byggt sajten: Intern utveckling av Thomas Cook IT
Övriga leverantörer: Forsman & Bodenfors, B-reel, Acne
Publiceringssystem: Egenproducerat
Trafik (antal unika besökare per vecka): 250 000
E-handelssystem: Eget bokningssystem
Andra viktiga stödsystem: Bokningssystem från partners, t ex Galileo

Luftgrop (7), Resdagboken (9)(till Community-kategorin), Travellink (10)