Och flytten har gått bra. Från spelkvällen med polarna till korsordet på tågresan och videokvällen med semesterfilmen. Men vi väntar fortfarande på on-demand-tjänsterna för spelfilm som ännu inte håller måttet.

De borde spana in Lovefilm nedan och lära sig ett och annat om användbarhet, presentation och struktur. Man behöver inte återuppfinna hjulet bara för att man ska erbjuda film via nätet.

Vi hälsar också Biotider.se välkommen in på listan. Någon i branschen har uppenbarligen sett behovet och räddat oss från biografernas krångliga sajter. Föredömligt.

Med förra årets placeringar inom parentes:

Vinnare: Jaycut (nu)

Glöm dyra programsviter för videoredigering. Glöm light-versionerna också. Framtidens videoredigering för vanligt folk finns på webben – hos Jaycut. Enkelt, tillgängligt och alltid nära till hands. Hemvideo har vuxit till en riktig folkrörelse. Från Youtube-superstjärnor och FejmTV-kompisar till skakiga filmsnuttar från senaste utlandsresan på Facebook. Och det handlar inte i första hand om hd-upplösning, alpha-kanaler eller färgkorrigering. Det handlar om att ha kul. Jaycut gör videoredigering till ett folkligt nöje – och det är roligare än någonsin.
jaycut.se

På delad andraplats:

Betapet (7)
Betapet är en utveckling av brädspelet Alfapet, lika naturlig som evolutionen. Varför sitta och slå i kilovis med tunga ordböcker och ändå vara osams med sina medspelare i slutändan, när man kan låta datorn vara enväldig och betong-konsekvent domare. Dessutom kan man spela med och psyka sina vänner oavsett om de sitter i rummet bredvid eller på andra sidan jordklotet. Väl genomfört.
www.betapet.com

Biotider.se (ny)
Trots Astorias frånfälle finns det faktiskt en massa biografaktörer i Sverige. På Biotider.se skannar vi enkelt utbudet hos alla dessa, inklusive biojätten SF, och slussas direkt till biljettbokning utan att behöva krångla med en massa sajter. En verklig one-stop-shop för biokvällen.
www.biotider.se

Blip.se (1)
Likt många andra riktigt framgångsrika sajter har Blip lyckats skapa sitt eget universum. En varm och kramig Blip-värld där det är lätt för både gamla och unga att glömma världen utanför under några timmar. Sajten formligen osar spelglädje. Smarta företagssamarbeten och att kunna pimpa sin profil sticker ut tillsammans med alla sociala funktioner.
www.blip.se

Dagensskiva.com (10)
Kontinuitet, stringens och avgränsning är närmast utrotningshotade begrepp i dagens sprudlande medielandskap. Därför älskar vi Dagensskiva. En skivrecension om dagen, varje dag. Varken mer eller mindre. Precis så vill vi ha det. Med ny form och ett vaket öga på webbens viktigaste trender fortsätter Dagensskiva att göra det den ska – leverera.
dagensskiva.com

Fejm TV (ny)
På Fejmtv är det amatörernas kväll hela veckan, dygnet runt. Detta är videocommunityt med fokus på användarna, bokstavligen. Här är det uteslutande medlemmarnas egna filmer som släpps in och vi slipper spammas av tusentals musikvidoer, tv-klipp och reklamfilmer. Det här är inte Youtube. Och det är sajtens styrka.
www.fejmtv.se

Korsord.se (5)
Korsord är verkligen en killer application. Kluriga ordflätor har fascinerat penntuggande språkvänner sedan urminnes tider. Och har fortfarande en minst lika stark position i landets morgon- och veckopress. Korsord.se har som ingen annan aktör i Sverige spolat pappret och tagit korsordet till webben. Släng korsordsblaskorna och logga in.
www.korsord.se

Lovefilm.se (3)
En underbar sajt för alla oss som har svårt att välja film. Lovefilm tar sig an velandet med närmast vetenskaplig precision och ger oss massor av filter, reglage och recensioner. Här är det svårt att göra ett dåligt val. Personligt och nischat men också tydligt och lättnavigerat. En inspirerande sajt som skapar ett stort sug efter alla fantastiska filmer vi missat eller vill se igen.
www.lovefilm.se

Musicbrigade (ny)
Gediget utbud, grym videokvalitet och listiga sociala verktyg gör Musicbrigade till en guldgruva för musikälskare. Sajten lyckas även fånga upp de äkta fansen och knyta dem till artisterna. Vi ställer oss i ledet bland tusentals fans och taggar vår musiksmak med epitet som gr8 och fab. Genast hittar vi likasinnade och kan nörda loss om detaljerna i basriffet från låten Umbrella… ella… ella.
www.musicbrigade.com

Stardoll (ny)
11 miljoner klädtokiga medlemmar kan inte ha fel. Stardolls klippdockor lockar gammal som ung och det är med förtjusning vi klär upp rapparen 50 cent i en fin lager-på-lager-mundering. Snyggt, kul och troget den, har det visat sig, genialiska grundidén. En svensk doldis med globala framgångar.
www.stardoll.com

Fakta

Internetansvarig: Gustav Broberg
På webben sedan: 2007
Antal heltidstjänster: 5
Byggt sajten: Andreas Harju, Gustav Broberg, Karl Palmskog, Richard af Klint, Bernard Gudowski
Publiceringssystem: Egenutvecklat
Trafik (antal unika besökare per vecka): 10 000

Podradio (2), King.com (till Sport&Spel-kategorin), Glimz.net (6), Dvd-forum (8), Voolife.se (9)