Och vi förväntar oss en rusande utveckling även i framtiden, särskilt hos kartsajterna, nu när gps-tekniken snart finns i var människas ficka.

Men den lokala annonsmarknaden, shoppingstöd och bloggsök är också heta områden som förväntas brännas ännu mer framöver. Här finns även massor av pengar och affärsmöjligheter och sajterna nedan har alla goda möjligheter att fortsätta göra succé.

Då krävs jobb, jobb, jobb, för i skuggan lurar jättar som Google och hotar att ta över där de lokala aktörerna inte förmår leverera.

Förra årets placeringar inom parentes:

Vinnare: Eniro (2)

Tacka Hitta.se för att Eniro är en vinnare i denna kategori år 2007. Utan den fräcka uppstickaren hade Eniro inte varit den moderna tjänst vi ser idag. När Hitta.se obarmhärtigt skruvat upp utvecklingstempot har Eniro tvingats ta i för kung och fosterland för att inte hamna på efterkälken – och lyckats! Sedan omgörningen hösten 2006 är Eniro både enklare och mer avancerad på en och samma gång. En hypermodern och ultranyttig söktjänst proppfull med listiga lösningar som tilltalar både besökarna och annonsörerna. Dessutom är den snygg.
www.eniro.se

På delad andraplats:

Birthday.se (ny)
Enkelhet och ändamålsenlighet ska premieras. Och när det kommer till födelsedagar finns ingen bättre än Birthday. Skicka en blomma eller läs roliga anekdoter om dina vänners födelsedatum. Kanske är du eller någon du känner född på samma dag som Marie Antoinette eller Britney Spears? Bra att veta, utan tvekan.
www.birthday.se

Bovision.se (ny)
Härligt! Vi hade precis börjat tro att bostadsannonser tvunget måste presenteras med ett trist upplägg och kass teknik. Välkommen Bovision, sajten som gör precis det som marknadsdominanten Hemnet (se Årets besvikelse) borde göra, nämligen utnyttjar webbens möjligheter á la 2007. Snyggt, smart och ändamålsenligt. Tyvärr är annonsutbudet lite skralt. Vi föreslår att Hemnet köper upp Bovision så att vi bostadsknarkare kan få en värdig hemvist på nätet.
bovision.se

Grannar.se (ny)
Anslagstavlan hos din lokala Ica-handlare i sin digitala inkarnation. Grannar.se utnyttjar webbens kraft att föra människor samman i den verkliga världen. Bra idé, bra genomfört. Nu vet vi var närmsta kattvakt finns, eller vem som kan hjälpa oss att lägga golvet i hallen. Tummen-mitt-i-handen möter hobbyfixaren och ljuv musik uppstår.
www.grannar.se

Hitta.se (3)
Eniros kaxiga lillasyster som med sin innovationslust tvingat sitt äldre syskon att prestera ännu mer. Men Hitta är alls inte någon Eniro-klon. Utan en smart och kvick tjänst som vågar renodla och fokusera på det vi kommer dit för – att hitta. Och väder-tjänsten är bara så cool.
hitta.se

Knuff.se (ny)
Den svenska bloggvärlden vid våra fingertoppar, bokstavligt talat. Här bevakar vi våra nördigaste intressen samtidigt som vi hänger med i debatten i mainstream-media. En given start för vilken omvärldsbevakare som helst. Johan Larsson är portalbagaren som låter oss äta hela kakan.
knuff.se

NE.se (6)
Inte så värst webb 2.0 kanske. Men vad gör det när man levererar Sveriges bästa uppslagsverk. När vi tröttnat på att luska i vilka företag som redigerat sina egna texter på Wikipedia låter vi NE.se bli vår proffsigt pålitliga guide i vetandets värld. En dröm för användbarhetsexperten, men var är video- och ljudklippen som skulle berika innehållet ännu mer?
ne.se

Pricerunner (8)
Trotjänaren Pricerunner är en instutition både på Topp 100-listan och den svenska webben. Bred och kompetent prisjämförelse som lyfter ytterligare som konsumenternas allierade i och med samarbetet med Råd & Rön. Flitiga användare och stort betygsunderlag gör köpbeslutet till en barnlek.
www.pricerunner.se

Prisjakt (1)
Sveriges modernaste prisjämförelsesajt bjuder på massor av snärtig ajax-teknik och avancerade filter. Vill du hitta bästa priset på en bärbar dator, under 2 kilo, med Intel Core 2 Duo L7300-processor, som har webbkamera och hdmi-kontakt? Inga problem. Prisjakt är pedagogisk, smart och snygg. Enkel för nybörjare och samtidigt tillräckligt avancerad för de riktiga kalenderbitarna. Förra årets kategorisegrare fortsätter att imponera.
prisjakt.se

Wikipedia (5)
Viktigare och bättre än någonsin. Kraften hos de många gör Wikipedia till ett fantastiskt ställe för att inhämta kunskap om allt mellan himmel och jord. Lika oumbärlig som Nationalencyklopedin, och ofta betydligt matigare och roligare.
wikipedia.se

Fakta

Internetansvarig: Christer Pettersson
På webben sedan: 2003
Antal heltidstjänster:15
Byggt sajten: Eniros utvecklingsavdelning
Övriga leverantörer: Apptus Technologies Publiceringssystem: Egenutvecklat
Trafik (antal unika besökare per vecka): 2,3 miljoner (Kia Index).
E-handelssystem: Backend-system för content (bl a från 3L Systems)

Tradera.com (4)(nu i Shopping-kategorin), Intressant.se (7), Hemnet.se (9), Blocket.se (10)