Konkurrensen i resebranschen är stenhård, och på nätet är den värst. Men Ving backar inte. Istället bjuder reseföretaget på en inspirerande webb-upplevelse som får årets Topp 100-jury att längta efter sand mellan tårna eller äventyr i främmande land, redan på förstasidan.
Sedan förra årets lista har Ving breddat utbudet väsentligt genom Vingflex-funktionen. Nu begränsas vi inte längre till de färdiga charterpaketen, utan planerar och bokar våra reguljärresor efter eget huvud – och med utmärkt köphjälp av funktionen ”Välkommen till överallt”.
Läcker är också Resmålshittaren – en helt ny filtreringsfunktion som är unik för de svenska resesajterna. Det är en genialisk idé som på allvar ger oss en bild av hur framtidens söktjänster kan och ska se ut, om än i begränsad form. Äntligen går det att söka i utbudet och välja bort epitet som sandstrand till förmån för storstadspuls. Eller varför inte kombinera en paradisstrand med ”skönt att få vara ifred” och uppvärmd pool på hotellet?
Resenärer hjälper varann
Självklart har Ving förstått att fånga upp alla de upplevelser som deras kunder är med om. Genom sitt community låter Ving kunderna skriva reseberättelser och ladda upp bilder från sina resor – lätt sökbara över hela jorden. Tillsammans med det starka redaktionella innehållet tycks det omöjligt att bli felinformerad om de olika resmålen.
Visst är det fint med häftiga finesser och roliga söktjänster, men Ving förstår också att affärerna måste vara i fokus. Därför lyfts bokningsfunktionen fram tydligt och snyggt mitt på sajten. Efter att ha gjort våra val får vi koll på utbudet, tillgängliga tider och priser. Snabbt och enkelt. Text, bild och videoklipp hjälper oss att fatta vårt bokningsbeslut. Det går att boka många tillval via sajten och att kunna leta resmål genom kartor och satellitbilder är exalterande inspirerande.
Den som försökt vara reseledare för bekantskapskretsen vet hur krångligt det kan vara. Någon tar på sig ansvaret att betala resan för hela gruppen vilket innebär stora utlägg och knaper ekonomi innan ressällskapet behagat betala sin andel. Det här har Ving förstått. Därför kan vi bjuda in våra reskamrater till Min sida och låta dem själva betala sin del av resan och skriva ut biljetter. Aldrig mer tidsödande mejlkonversationer med kontonummer på irrfärd.
Ving.se har en enhetlig och inspirerande design som väl kommunicerar företagets profil, samtidigt som sajten känns pedagogisk och enkel att använda. Det kan vara lätt att fastna i överdesignade flashlösningar, men Ving klarar sig undan de största fallgroparna. Fokus ligger hela tiden på inspiration och kundens behov. Teknik får aldrig stå före upplevelsen. Föredömligt.
Men miljön då? Internetworld utser en resesajt till årets bästa sajt i en tid när klimatfrågan står högt upp på dagordningen. Borde inte Ving uppmana alla till att åka tåg? Både ja och nej. Även om tågcharter är en restyp på frammarsch dominerar självklart flygresorna hos Ving.
Samtidigt är Ving tydligt med sitt miljöarbete. Företaget informerar om och länkar till Green Seat, det vill säga att köpa utsläppsrätter. Ving redovisar också vilka hotell som ingår i EU:s miljöcertifiering för hotellbranschen. Och miljövänliga alternativ skapar trovärdighet. Att Ving har halverat sin katalogproduktion de senaste sju åren kompenserar förstås inte för flygbränsleåtgången. Men det skadar inte.
Vings resa mot toppen har inte alltid varit spikrak. Även om sajten lanserades så tidigt som 1995 var det först för tre år sedan som det började hända saker på allvar. Ving vaknade till liv och gick från ett gnissligt gammalt bokningssystem och en sajt som i princip bara visade kataloginnehållet, till ett helt nytt sätt att tänka webb. Ving kallar det ”One Web” och bakom begreppet ligger tanken att alla system ska ha webben i fokus. Det tog 30 personer och två år att skapa vad som nu är mitten av Vings universum – Ving.se.
Revolution inom branschen
Ving.se är verkligen ett tydligt exempel på hur konsumtionsmönster förändras genom e-handelns framväxt. Vid millennieskiftet hade företaget 55 fysiska resebutiker, och idag återstår åtta. Det visar vilken radikal skillnad webbförsäljningen gjort för resejättens verksamhet. Samtidigt har Ving gått med rekordvinst de senaste åren.
Stabila sökfunktioner, smarta tjänster och förmågan att genomgående skapa ressug hos sina besökare. Det är vad som gör Ving.se till årets vinnare. Företaget leder utvecklingen i resebranschen på nätet, men avståndet till konkurrenterna är inte stort. Det som gör att Ving sticker ut är detaljer som suktande satellitkartor, cikadornas sång, den begripliga navigationen och det lysande communityt.
Det märks att webbstrategin är väl genomarbetat ända ut i sajtens periferi. Bra jobbat Ving!
Vinnare i kategorierna:
Shopping: Zoovillage gör det mesta rätt.
Sök och katalog: Eniro – läckert ultranyttigt.
Nöje: Jaycut – ett sant nöje.
Resa: Ving gör alla till globetrotters.
Media: SVD gör seriös webb med puls.
Myndighet och organisation: Skatteverket visar vägen.
Hälsa och livsstil: Utsidan kanaliserar energin.
Community: Playahead är bäst på mingel.
Bank och finans: Ikanobanken andas omtanke.
Sport och spel: Svenska fans - medias förebild.
Årets nykomling: Jaycut.
Affärsidé: Vi ska producera och marknadsföra semestrar som ger kunderna de bästa veckorna på året.
Ägare: MyTravel plc
Antal anställda: 226 i Sverige
Omsättning 2006: 3,6 miljarder kronor
Resultat 2006: 134 miljoner kronor
Internetansvarig: Camilla Miranda
På webben sedan: 1993
Antal heltidstjänster: ca 20
Byggt sajten: Internt av Thomas Cook IT
Publiceringssystem: Egenutvecklat
Unika besökare per vecka: 250 000
Övriga leverantörer: Forsman & Bodenfors, B-reel, Acne
E-handelssystem: Eget bokningssystem. Bokningssystem från partners, som t ex Galileo
Juryn består av Internetworlds redaktion och fasta medarbetare. Svenska sajter och sajter med svenskt innehåll har granskats fram till månadsskiftet oktober/november 2007 utifrån fem huvudkriterier:
1 Utnyttjar internet på ett nyskapande sätt
2 Redaktionell kvalitet
3 Struktur, navigering
4 Design
5 Tydlig avsändare